Český vánoční houbový Kuba
- 300 g ječných krup velikost 10
- houby - 3 hrsti sušených/300 g mražených
- 1 malá cibule
- 2 utřené stroužky česneku
- hrst majoránky
- 2 vrchovaté lžíce sádla
- sůl
Večer předem dám namočit kroupy a sušené houby. Pokud používám mražené houby, dám je do lednice pomalu rozmrazit. Troubu dám předehřát na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažu trochou sádla. Do hrnce dám vařit vodu a osolím jednou lžící soli a přidám ještě lžičku sádla a hlavně kroupy, vařím je asi 20 minut, dokud nezměknou. Následně zcedím.
Na pánvi rozpustím zbytek sádla a v něm nechám zesklovatět cibuli. Následně přidám zcezené kroupy a orestuju. Přidám i houby a zamíchám. Vypnu ohřev. Nakonec posypu promnutou majoránkou a promíchám. Ochutnám a případně dosolím. Z pánve nasypu směs do vymazaného pekáče a dám zapéct - zhruba 40 minut přikryté lehce alobalem. TIP: volitelně můžete do směsi přidat také vařené vejce nakrájené na kostičky.
Recept pro Sklizeno.cz připravila Vendula Svobodová.