Lidovky.cz

Český vánoční houbový Kuba. Jak na něj?

Jídlo

  6:06
Typicky české vánoční postní jídlo - ke štědrovečernímu obědu si ho mustí dát každý, kdo se drží tradic, a hlavně ten, kdo v létě měl štestí a houby k nasušení či zamražení nasbíral.

Houbový kuba by na svátečním stole neměl chybět. Zkuste recept podle Romana Pauluse. foto: Shutterstock

Český vánoční houbový Kuba

  • 300 g ječných krup velikost 10
  • houby - 3 hrsti sušených/300 g mražených
  • 1 malá cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • hrst majoránky
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • sůl

Večer předem dám namočit kroupy a sušené houby. Pokud používám mražené houby, dám je do lednice pomalu rozmrazit. Troubu dám předehřát na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažu trochou sádla. Do hrnce dám vařit vodu a osolím jednou lžící soli a přidám ještě lžičku sádla a hlavně kroupy, vařím je asi 20 minut, dokud nezměknou. Následně zcedím.

Na pánvi rozpustím zbytek sádla a v něm nechám zesklovatět cibuli. Následně přidám zcezené kroupy a orestuju. Přidám i houby a zamíchám. Vypnu ohřev. Nakonec posypu promnutou majoránkou a promíchám. Ochutnám a případně dosolím. Z pánve nasypu směs do vymazaného pekáče a dám zapéct - zhruba 40 minut přikryté lehce alobalem. TIP: volitelně můžete do směsi přidat také vařené vejce nakrájené na kostičky.

Recept pro Sklizeno.cz připravila Vendula Svobodová.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.