Lidovky.cz

Jednoduchý a osvěžující. Připravte si citronový koláč

Jídlo

  6:29
Znáte „citrónovou babetu“? Pro mě jsou to vzpomínky na dětství, kdy se prodávala v kulaté alobalové misce a byla prostě nezapomenutelná. Proto jsem si na webu našla pár receptů, z každého si něco vzala, něco upravila a dala se do pečení. Ve výsledku je koláč původní „babetě“ hodně podobný a moc dobrý, jen musím při příštím pečení použít menší a vyšší plech, aby byl koláč vyšší. Citronová poleva to celé pozvedla o třídu výš, a i když původní babeta byla „jen“ posypaná moučkovým cukrem, tohle je snad ještě lepší.

Svěží citrónový koláč foto: Martina Mazalová

Svěží citrónový koláč

  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky (+ 4 bílky zvlášť vyšlehat)
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • kůra z 1 citronu
  • šťáva z 1 citronu

Poleva:

  • šťáva z 1 citronu a moučkový cukr

Troubu nechejte vyhřát na teplotu 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Žloutky nalijte do mísy kuchyňského robotu, a přidejte cukr + vanilkový cukr. Šlehejte, dokud se nezačne cukr pomalu rozpouštět. Přilijte olej a dál šlehejte dohladka. Poté přidejte také citronovou kůru a šťávu z citronu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, a pomalu přilévejte mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který na závěr opatrně vmíchejte do připraveného těsta.

Koláč nechejte pomalu chladnout a mezitím si připravte polevu.

Hotové těsto nalijte na plech nebo do dortové formy a dejte péct přibližně na 40 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout. Vyzkoušejte špejlí – pokud se těsto nelepí, můžete vytáhnout z trouby. Koláč nechejte pomalu chladnout a mezitím si připravte polevu. Do mísy kuchyňského robotu vymačkejte šťávu z jednoho citronu a za stálého míchání plochým šlehačem postupně přisypávejte tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs. Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak, aby stékala z koláče. Naneste stěrkou opatrně na koláč, rozetřete a nechejte zaschnout.

Článek a recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy

Autor:
Témata: Koláč, cukr, miska
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.