Snídaňové uzlíčky se sezamem a mákem
- 200 g špaldové mouky
- 125 g hladké mouky
- 175 g vlažného mléka
- 25 g oleje
- 20 g změklého másla
- 10 g droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžičky soli
- 1 vejce (+ 1 malý žloutek se lžící mléka na potření)
- sezamová semínka, mák na posypání
Nejdříve si připravte si kvásek – smíchejte část mléka, droždí a cukr a nechejte chvíli vzejít. V míse kuchyňského robotu smíchejte prosátou hladkou a špaldovou mouku se solí a lžící máku. Přidejte ostatní suroviny, kvásek a nechejte vše robot zpracovat v hladké těsto. (pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu hladké mouky).
Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechejte asi hodinku kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte jej na 10 stejných dílů. Postupně z každého kousku tvořte houstičky, uzlíky nebo pletýnky – tvarujte dle své fantazie. Tvary přeneste plech vystlaný pečícím papírem a nechejte kynout ještě asi 30 min. Mezitím si rozehřejte troubu na 180-200 stupňů. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypejte sezamovými semínky a mákem a vložte do trouby. Pečte cca 15-20 min. dozlatova. Po upečení nechejte chladnout na mřížce.
Recept pro KitchenAid.cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství FoodBodyLife.