Lidovky.cz

VIDEORECEPT: Thajský salát s mořskými plody a lotosovým kořenem podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:00
Ve čtvrtém díle nového seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou kuchyni v malostranském hotelu Mandarin Oriental, thajský salát s mořskými plody a lotosovým kořenem. Objevte kouzlo všech druhů asijské kuchyně.

Thajský salát s mořskými plody a lotosovým kořenem

Chilli dresink:

  • 5ks sladkých chilli papriček bez jadérek
  • 2 lžíce rozvaru z palmového cukru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • šťáva ze tří limet

Postup: Očištěné chilli papričky povaříme ve vroucí vodě do změknutí. Poté je zchladíme pod tekoucí vodou nebo je vložíme do ledové tříště. Do mixéru nalijeme rozvar z palmového cukru, rybí omáčku, šťávu z limet a zachlazené chilli papričky. Vše důkladně promixujeme. Vzniklou sytě červenou směs přecedíme, získáme tak jemný dresink.

Kešu ořechy s kokosem

  • 50g kešu ořechů
  • 1 puk palmového cukru
  • 60g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce sušených chilli papriček

Postup: Na pánvi rozpustíme palmový cukr ve zlatavý karamel. Přisypeme kešu oříšky a důkladně promícháme. Směs přelijeme na pečící papír a prosypeme sušeným kokosem s chilli papričkami. Necháme důkladně ztuhnout.

Salát z mořských plodů:

  • 2 ks orestovaných kalamár
  • 2 ks mušle srdcovky
  • 15 g sojových klíčků
  • 15 g hráškových lusků nakrájených na nudličky
  • 10 ks Physalisu
  • 1 zelená papája nakrájená na nudličky
  • 2 jarní cibulky nakrájené na nudličky
  • 10 tenkých plátků lotosového kořenu
  • 10 lístků thajská bazalky
  • 5 snítek čerstvého koriandru
  • 3 lístky kafíru
VIDEORECEPTY NAJDETE KAŽDÉ ÚTERÝ NA SERVERU LIDOVKY.CZ

Postup: Ve woku si orestujeme na rozpáleném oleji předem očištěné kalamáry a mušle srdcovky. Během restování kalamáry dochutíme rybí omáčkou čerstvými listy z kafíru a čerstvým koriandrem. Do mísy vložíme sojové klíčky, hráškové lusky, na poloviny překrojený Physalis, zelenou papáju, jarní cibulku, lotosový kořen, lístky thajské bazalky a pokrájený čerstvý koriandr. Připravený salát dochutíme připraveným dresinkem ze sladkého chilli a důkladně promícháme. Dochucený salát vložíme do servírovací misky, podlijeme chilli dresinkem a posypeme kokosovými kešu oříšky. Na konec salát ozdobíme orestovanými kalamáry a mušlemi.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.