Lidovky.cz

Anglická obdoba mazance. Připravte si hot cross buns

Jídlo

  6:40
Hot cross buns jsou anglickou obdobou našeho mazance. Kříž na povrchu bochánků má symbolizovat buď ukřižování nebo Měsíc rozdělený na čtvrtky. Tyhle houstičky se tradičně podávají na Velký pátek a nejlepší jsou za tepla, proto název „hot“.

Hot cross buns foto: Ivana Jindřichová

Hot cross buns

  • 550 g hladké mouky (ideálně 00)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • Kůra z 1⁄2 pomeranče
  • půl lžičky mixed spice (namíchané mleté koření – skořice – muškátový oříšek – nové koření + případně hřebíček, zázvor, koriandr a pepř)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce z volného výběhu „L“
  • 90 g cukru (zlatý, třtinový, bílý...)
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 100 g nasekaných oříšků, rozinek, karamelek
  • olej

Na kříže

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2,5 lžíce studené vody
  • zdobící pytlík

Na glazuru

  • zlatý sirup nebo vejce

Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejte na středním plameni pod bod varu. Sundejte z ohně, přidejte máslo a vanilkovou esenci. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a dejte stranou.

Mouku, cukr, droždí, vanilková semínka a koření smíchejte v míse kuchyňského robotu. Použijte nástavec „hnětací hák“ a promíchejte na střední rychlost. Postupně přilévejte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a nechte hnětat 10 minut. Hotové těsto by mělo být pěkně elastické a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Velkou mísu (ideálně keramickou) vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochánku, do ní vložte.

Mezitím postupně přisypávejte v libovolné kombinaci rozinky, případně jiné...
Postupně přilévejte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a nechte hnětat 10 minut....

Přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout 90 – 120 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po této době těsto vložte opět do mísy kuchyňského robotu (pokud jste na kynutí použili keramickou mísu k robotu, tento mezikrok si ušetříte) a pomocí háku zadělávejte dalších 5 minut. Mezitím postupně přisypávejte v libovolné kombinaci rozinky, případně jiné sušené ovoce, nasekané oříšky a případně karamelky.

Menší pečící plech s vysokým okrajem vymažte olejem. Z těsta vytvarujte 12 ks „buchtiček“ a naskládejte je do plechu. Přikryjte utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě asi 45 minut. Těsně před pečením si z vody a mouky udělejte kašičku a pomocí zdobícího sáčku udělejte na houstičkách kříže. Nejlepší je jet vkuse a nedělat mezery. Troubu předehřejte na teplotu 220 stupňů a v takto vyhřáté troubě pečte 15 minut, dokud houstičky nebudou krásně zlaté.

Zatímco se pečou, v malém rendlíku rozehřejte 5 lžic zlatého sirupu (nebo medu). Jakmile hot cross buns po upečení vyjmete z trouby, potřete je pomocí mašlovačky sirupem. Pokud nemáte zlatý sirup, před pečením housky potřete rozkvedlaným vejcem. Úplně nejlepší jsou za tepla! Já je servíruji s máslem a domácí marmeládou nebo se slaným karamelem.

Hot cross buns

Recept pro KitchenAid.cz vytvořila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.