Hot cross buns
- 550 g hladké mouky (ideálně 00)
- 300 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- Kůra z 1⁄2 pomeranče
- půl lžičky mixed spice (namíchané mleté koření – skořice – muškátový oříšek – nové koření + případně hřebíček, zázvor, koriandr a pepř)
- 1 lžička mleté skořice
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce z volného výběhu „L“
- 90 g cukru (zlatý, třtinový, bílý...)
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 1 lžička vanilkové esence
- 100 g nasekaných oříšků, rozinek, karamelek
- olej
Na kříže
- 2 lžíce hladké mouky
- 2,5 lžíce studené vody
- zdobící pytlík
Na glazuru
- zlatý sirup nebo vejce
Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejte na středním plameni pod bod varu. Sundejte z ohně, přidejte máslo a vanilkovou esenci. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a dejte stranou.
Mouku, cukr, droždí, vanilková semínka a koření smíchejte v míse kuchyňského robotu. Použijte nástavec „hnětací hák“ a promíchejte na střední rychlost. Postupně přilévejte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a nechte hnětat 10 minut. Hotové těsto by mělo být pěkně elastické a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Velkou mísu (ideálně keramickou) vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochánku, do ní vložte.
Přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout 90 – 120 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po této době těsto vložte opět do mísy kuchyňského robotu (pokud jste na kynutí použili keramickou mísu k robotu, tento mezikrok si ušetříte) a pomocí háku zadělávejte dalších 5 minut. Mezitím postupně přisypávejte v libovolné kombinaci rozinky, případně jiné sušené ovoce, nasekané oříšky a případně karamelky.
Menší pečící plech s vysokým okrajem vymažte olejem. Z těsta vytvarujte 12 ks „buchtiček“ a naskládejte je do plechu. Přikryjte utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě asi 45 minut. Těsně před pečením si z vody a mouky udělejte kašičku a pomocí zdobícího sáčku udělejte na houstičkách kříže. Nejlepší je jet vkuse a nedělat mezery. Troubu předehřejte na teplotu 220 stupňů a v takto vyhřáté troubě pečte 15 minut, dokud houstičky nebudou krásně zlaté.
Zatímco se pečou, v malém rendlíku rozehřejte 5 lžic zlatého sirupu (nebo medu). Jakmile hot cross buns po upečení vyjmete z trouby, potřete je pomocí mašlovačky sirupem. Pokud nemáte zlatý sirup, před pečením housky potřete rozkvedlaným vejcem. Úplně nejlepší jsou za tepla! Já je servíruji s máslem a domácí marmeládou nebo se slaným karamelem.
Recept pro KitchenAid.cz vytvořila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook.