Lidovky.cz

Svátky se do gastronomie promítají. Kroupy připomínají Jidášovu zradu

Jídlo

  6:00
KLOKOČNÁ - Jaro není o Velikonocích cítit jen ve vzduchu, ale i v kuchyni. „Svátky se do gastronomie promítají, pokrmy vychází z toho, co zrovna začíná růst, co je mladé,“ vysvětluje kuchař Jaroslav Sapík. Kdysi vařil pro prezidenty a návštěvy na Pražském hradě. Teď se na jeho jídlo jezdí do restaurace U Sapíků v Klokočné nedaleko Prahy.

Šéfkuchař restaurace U Sapíků Marek Štěrba připravuje tradiční velikonoční menu. foto:  Jan Zátorský, MAFRA

K jeho každoročnímu velikonočnímu menu patří jarní zelenina, mladé maso, ale i koprová omáčka, protože začínají rašit výhonky kopru a mléko je kvalitní.

Šéfkuchaři se při sestavování nabídky poohlížejí i po tradicích, po tom, co patří k jednotlivým svátečním dnům. Na Škaredou středu je to trhanec nebo kroupy s fazolemi, protože všechno jídlo má ten den vypadat ošklivě, aby zrcadlilo Jidášovu zradu.

Vajíčka, beránci, mazance. Ověřte si, že máte doma tradiční český velikonoční stůl

Na Zelený čtvrtek patří na stůl něco uvedené barvy. Tradičně se vaří z jarní zeleniny a luštěnin. V jídelníčku se objevují kopřivy, které se přidávají do nádivky. Zdravé jídlo má přinést pevné zdraví na celý rok. U Sapíků to řeší kopřivovo-špenátovým krémem.

Půst, který by měl podle křesťanských tradic trvat 40 dní, se v mírnější formě dodržuje hlavně na Velký pátek. „Ten den se nejí maso, připravujeme proto například bezmasou nádivku,“ říká Sapík. Velký pátek je připomínkou ukřižování Ježíše Krista, tedy i dnem smutku a rozjímání. Někde odřeknutí masa neplatí úplně a na stolech se objevují ryby, u Sapíků se tak v minulých letech podávali například pstruzi.

Po půstu beránci i jidáše

Půst končí na Bílou sobotu, kdy si strávníci vynahradí páteční odříkání. Neměla by chybět nádivka, peče se beránek a mazance. Někde také jidáše – sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz, na kterém se oběsil Jidáš.

Nedělní Boží hod je vyvrcholením křesťanských svátků, nese se v oslavě Ježíšova zmrtvýchvstání. V kuchyni je spojený s masem, především mladým, ať už jehňat, kůzlat nebo telat.

Neodmyslitelnou složkou jídelníčku jsou vejce – symbol zrození a plodnosti. Vedle klasických kraslic „na loupačku“ se podávají také smažená a plněná.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.