Universal Restaurant
Bistro s uvolněnou atmosférou a francouzským šmrncem funguje déle než většina podniků v zóně kolem Národního divadla i proto, že dlouhodobě drží laťku kuchyně i obsluhy vysoko.
|
Stálé menu tvoří hlavně klasické francouzské recepty, ve stejném stylu bývá i polední nabídka. Ta může mít podobu klasického quiche Lorraine, bretaňského salátu s krevetami nebo severoafrického kuskusu se sušenými rajčaty. Za ceny, které se nijak nevymykají okolnímu standardu tu dostanete jídla mnohem nápaditější a sofistikovanější než u konkurence.
Náš tip: Universal je vyhlášený svými dezerty. Když budete mít čas a chuť, zkuste créme brulée.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: Hlavní jídla z poledního menu tu stojí mezi 139 a 160 korunami, dražší bývají hlavně mořské plody: chobotnice či mušle po provensálsku.
Bistro Špejle
Netradiční bistro nabízí svým hostům nabídku degustačních porcí sladkých i slaných pokrmů, které se liší jak typem kuchyně, tak sytostí.
|
Na talíř si můžete naskládat miniburger, pikantní klobásky, ale taky slaný francouzský koláč nebo krevetový špízek s exotickou omáčkou. Mezi nejoblíbenější tu patří špejle s uzeným lososem, značnou popularitu ale získaly i chlebíčkové variace: třeba ta s domácím vajíčkovým salátem. Zapíjet můžete pivem z rotující pípy nebo nefiltrovaném špejlovským.
Náš tip: Specialitou podniku je česká klasika přeměněná v moderní tapas. „Na špejli“ si tu můžete dát vepřové se zelím a knedlíkem nebo kachní maso zavinuté v bramborové lokši.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: Jídlo se tu počítá podle množství špejlí, které vám po jídle zůstanou na talíři a každá špejle znamená jednu malou porci daného pokrmu. Cena za špejli je 29 korun.
Sicily Café
Chytře vymyšlená lehká jídla: to je základ menu Sicily Café. I když tu sáhnete po pokrmu masitém, nebude odcházet přejedení.
|
Konfitovanou krkovičku kuchař odlehčí kedlubnovým zelí nebo se k masu rovnou servíruje zeleninový salát. Skoro vždy v nabídce mají chutné těstovinové pokrmy, případně nějakou variaci s italskými bramborovými nočky. Tohle bistro se snaží k jídlu přistupovat i ze stránky etické a ekologické a pro milovníky masa tak vybírá steaky ze zvířat, která se volně pásla na loukách, lokálně se snaží volit i zeleninu. Svoji filosofii Sicily uplatňuje i v nakládání s odpady a obaly.
Náš tip: V Sicily myslí na ty, co mají nějaká stravovací omezení: a tak zde každý den najdete jedno jídlo veganské a taky několik pokrmů bez lepku.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: Hlavní jídla na poledním menu se pohybují mezi 115 a 155 korunami.