Lidovky.cz

Oběd kancelářských krys: Do kterého bistra zajít na Novém Městě?

Jídlo

  6:25
Miniburgery, pikantí klobásky, bretaňský salát či česká klasika na špejli. Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, které bistro ve vaší čtvrti stojí za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz přináší další díl exkluzivního seriálu, ve kterém vás seznámí jen s podniky, které za to opravdu stojí.

Bramborové taštičky plněné povidly,sypané cukrem a mákem,přelité přepušťeným máslem foto: Facebook/Café Sicily

Universal Restaurant

Bistro s uvolněnou atmosférou a francouzským šmrncem funguje déle než většina podniků v zóně kolem Národního divadla i proto, že dlouhodobě drží laťku kuchyně i obsluhy vysoko.

  • V Jirchářích 6, Praha 1
  • www.universalrestaurant.cz
  • 224 934 416

Stálé menu tvoří hlavně klasické francouzské recepty, ve stejném stylu bývá i polední nabídka. Ta může mít podobu klasického quiche Lorraine, bretaňského salátu s krevetami nebo severoafrického kuskusu se sušenými rajčaty. Za ceny, které se nijak nevymykají okolnímu standardu tu dostanete jídla mnohem nápaditější a sofistikovanější než u konkurence.

Bistro s uvolněnou atmosférou a francouzským šmrncem funguje déle než většina...
Koláč s mascarpone a rybízem

Náš tip: Universal je vyhlášený svými dezerty. Když budete mít čas a chuť, zkuste créme brulée.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Hlavní jídla z poledního menu tu stojí mezi 139 a 160 korunami, dražší bývají hlavně mořské plody: chobotnice či mušle po provensálsku.

Bistro Špejle

Netradiční bistro nabízí svým hostům nabídku degustačních porcí sladkých i slaných pokrmů, které se liší jak typem kuchyně, tak sytostí.

  • Jindřišská 16, Praha 1
  • www.spejle.eu
  • 606 773 553

Na talíř si můžete naskládat miniburger, pikantní klobásky, ale taky slaný francouzský koláč nebo krevetový špízek s exotickou omáčkou. Mezi nejoblíbenější tu patří špejle s uzeným lososem, značnou popularitu ale získaly i chlebíčkové variace: třeba ta s domácím vajíčkovým salátem. Zapíjet můžete pivem z rotující pípy nebo nefiltrovaném špejlovským.

Specialitou podniku je česká klasika přeměněná v moderní tapas. „Na špejli“ si...

Náš tip: Specialitou podniku je česká klasika přeměněná v moderní tapas. „Na špejli“ si tu můžete dát vepřové se zelím a knedlíkem nebo kachní maso zavinuté v bramborové lokši.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Jídlo se tu počítá podle množství špejlí, které vám po jídle zůstanou na talíři a každá špejle znamená jednu malou porci daného pokrmu. Cena za špejli je 29 korun.

Sicily Café

Chytře vymyšlená lehká jídla: to je základ menu Sicily Café. I když tu sáhnete po pokrmu masitém, nebude odcházet přejedení.

  • Senovážné náměstí 2, Praha 1
  • www.sicilycafe.cz
  • 773 968 250

Konfitovanou krkovičku kuchař odlehčí kedlubnovým zelí nebo se k masu rovnou servíruje zeleninový salát. Skoro vždy v nabídce mají chutné těstovinové pokrmy, případně nějakou variaci s italskými bramborovými nočky. Tohle bistro se snaží k jídlu přistupovat i ze stránky etické a ekologické a pro milovníky masa tak vybírá steaky ze zvířat, která se volně pásla na loukách, lokálně se snaží volit i zeleninu. Svoji filosofii Sicily uplatňuje i v nakládání s odpady a obaly.

Domácí pomazánky

Náš tip: V Sicily myslí na ty, co mají nějaká stravovací omezení: a tak zde každý den najdete jedno jídlo veganské a taky několik pokrmů bez lepku.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Hlavní jídla na poledním menu se pohybují mezi 115 a 155 korunami.

Kde jinde si dát Oběd kancelářských krys

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.