Lidovky.cz

VIDEORECEPT: Připravte si čínskou polévku s rybími knedlíčky wonton

Jídlo

  6:45
V dalším dílu seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou kuchyni v malostranském hotelu Mandarin Oriental, čínskou sinchuan polévku s rybími knedlíčky wonton. Objevte kouzlo všech druhů asijské kuchyně.

Čínská sichuan polévka s rybími knedlíčky wonton

Wonton knedlíčky:

  • 12 ks wonton těsta
  • rybí maso z tresky - 3 filety
  • 4 lžíce čínského zelí na kostičky
  • 3 lžíce jarní cibulky na kostičky
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje

Filet z tresky vykostíme a zbavíme kůže, očištěné maso vložíme do stolního kutru, přidáme čínské zelí, jarní cibulku, sojovou omáčku, ústřicovu omáčku a sezamový olej. Tak to připravený základ lehce promixujeme v kompaktní fáš kterou plníme jednotlivé wontonové knedlíčky. Po naplnění knedlíčky napařujeme v bambusovém košíku 8 minut. Po uvaření ihned vložíme do předem připravené polévky.

Polévka Sinchuan

  • 1l rybího vývaru
  • 10 lžic tamarindové šťávy
  • 2 lžíce Sambal Badjak
  • 5 lžic rybí omáčky
  • 1 mrkev nakrájená na nudličky
  • 1 hrst pórku nakrájeného na nudličky
  • 1 bok choy na nakrájený na nudličky
  • 1 hrst čínského zelí
  • Jidášovo ucho - 10 ks
  • 1 ks sladkého chilli na nudličky
  • vaječný bílek ze dvou vajec
  • 2 ks čínských vaječných nudlí

Postup: Do vroucí vody vložíme čínské pšeničné nudle, které podle kvality vaříme přibližně 5 minut. Po uvaření nudle prokapeme sezamovým olejem, a vložíme je do polévky jako vložku. Do rendlíku si nalijeme rybí vývar, který dochutíme tamarindovou šťávou, rybí omáčkou, sambalem badyjak. Základ zavaříme a přidáme vypsanou zeleninu, kterou necháme 2 minuty zavařit, poté pomalu vmícháme vaječný žloutek. Sichuan polévku servírujeme v hluboké misce do které vložíme předem vařené čínské nudle, zalijeme provařenou polévkou se zeleninou, dozdobíme rybími wonton knedlíčky. Polévku můžeme před servírováním přiostřit chilli olejem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.