Lidovky.cz

Pražení termiti a krokodýlí ocasy. Co ochutnaly celebrity?

Lidé

  7:00
Jaké nejbizarnější jídlo jste na svých cestách potkali? A jak chutnalo? Zeptali jsme se několika známých osobností. Tady jsou jejich odpovědi:

Halina Pawlowská. foto: Lidové noviny

Halina Pawlowská: pražení termiti chutnali jako oříšky

V Africe, v Tanzánii jsem jedla pražené termity. Chutnali jako oříšky. A na Azurovém pobřeží v Mentonu jsem dostala žabí stehýnka, připomínaly mi dost tuhou divnou drůbež.

Halina Pawlowská.

Taky jsem jedla v Paříži holoubě se spoustou kostiček a dost kuriozní mi připadalo, když jsem úplně poprvé ochutnala šneky. Ty mi ovšem zachutnaly a teď už dodržuji tatínkovskou tradici a chodíme na ně každý Štědrý den na oběd.

Táta mne dost ovlivnil ve vnímání východoevropské kuchyně. Miluju pálivá jídla, zelné a vinné listy. Zvu všechny tuto sobotu a neděli na Hrad Červený Újezd, kde budu nejen podepisovat svou novou gatsronomickou knížku Až se mě dcera zeptá, ale kde bude místní hradní restaurace Krčma nabízet lahůdky podle mých rodinných receptů. Právě holubce budou mezi nimi.

ČTĚTE TAKÉ:

Bizarnosti na talíři: stoleté vejce či Plumlovský řízek

Stoleté vejce v Hong Kongu ochutnal recenzent restaurací Michal Sänger.

Gastronomie je plná bizarností. Ať už se jedná o názvy jídel, nebo o pokrmy samotné. Oslovili jsme několik recenzentů restaurací a zeptali se jich na jejich nejpodivnější věc, která jim v poslední době přistála na talíři, ať už v Česku nebo v zahraničí.

Více čtěte ZDE

Tomio Okamura: krokodýlí ocas byl plný kostí

Tomio Okamura

Ochutnal jsem například sušené včely, pečený krokodýlí ocas i nakládané kobylky. Sušené včely jsem dostal od známého při své cestě po Asii, krokodýlí ocas jsem jedl v brazilské restauraci a nakládané kobylky kdesi na trhu, byly naložené v takové nasládlé sójové omáčce.

Včely křupaly, jen mě zarazilo, že mě při ochutnávce nepíchlo do jazyku žihadlo. Krokodýlí ocas mi nevyhovoval, měl moc malých kostí. A přiznám se, že s kobylky jsem zvládl sníst jen hlavičku.

Miss Tereza Chvalovská: největší zážitek? První ochutnávka sushi

Česká Miss Tereza Chlebovská.

Nevím, jestli nejbizarnější, ale největší zážitek ve mně vyvolala první ochutnávka sushi v Thajsku. Sousto, které jsem vzala do úst jsem musela okamžitě vyplivnout a v tu chvíli proklínala všechny ty, kteří tento pokrm opěvovali. Nicméně osud tomu chtěl a já po pár měsících byla takřka donucená sushi ochutnat znovu, i když jsem si přislíbila, že už nikdy víc. Na akci, kde jsem měla módní přehlídku, se podávalo jen a pouze sushi a protože já hlady málem omdlívala, nebylo jiného zbytí. Bohudík, že se tak stalo! Dnes totiž s přáteli často na sushi chodíváme a dobře si vždy pochutnáme.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.