Lidovky.cz

Gordon Ramsay: drsný Skot sběratelem michelinských hvězdiček

Lidé

  7:00
Ostrým jazykem vládne stejně dobře jako nabroušeným nožem. Gordon Ramsay, globální kuchařská hvězda, je v rodné Británii drsným protipólem hodného hocha Jamieho Olivera. Kromě vlastnictví neustále se proměňujícího a na finanční nemoci občas trpícího restauračního impéria je také jedním z nejúspěšnějších televizních kuchařů všech dob, a mužem, jehož kariéra přežila přehršel skandálů. V úterý oslaví padesátiny.

Gordon Ramsay foto: Lidové noviny

„Když vařím, pořád mě dokáže překvapit, jak některé přísady nebo chutě fungují dohromady. To mě nakopává,“ pochvaluje si slavný Skot, který dokázal spojit úspěšnou kariéru kuchaře, podnikatele a celebrity do komplexní mediální image. Jeho restaurace získaly celkem 16 michelinských hvězd.

Ramsay má v Londýně 14 restaurací a zaměstnává 700 lidí. Celkem aktuálně vlastní 30 podniků ve světě, v Evropě, USA, v Hongkongu, Singapuru a na Blízkém východě. Zkouší prorazit s nejrůznějšími koncepty. Od hodně luxusních restaurací přes „gastro puby“, hotelové a letištní restaurace až po londýnské Union Street Café, fakticky bistro, které vlastní společně s Davidem Beckhamem.

V Praze otevřel v listopadu 2007 podnik Maze Prague, ale po roce a čtvrt ho ale zase zavřel, se zdůvodněním, že nesplnil finanční očekávání.

Svou vášeň pro dobré jídlo šíří Ramsay nejen ohněm a vařečkou, ale také televizí. V pořadech Ramsayovy kuchyňské noční můry (v ČR uvádí Prima Love pod názvem Ano, šéfe s Gordonem Ramsaym) nebo Pekelná kuchyně rád poučuje jiné, jak mají vlastní restaurace vést, a taky nadává všem okolo. V tomto se stal předobrazem českého kuchařského drsňáka Zdeňka Pohlreicha.

Hodně sukovitý samorost Ramsay se narodil 8. listopadu 1966 ve Skotsku, ve městě Johnstone. V šestnácti opustil domov, kde žil s otcem alkoholikem, a snažil se prosadit v profesionálním fotbale. Zranil si však koleno a učení mu moc nešlo, tak se dal na hotelovou školu.

Vypracoval se a začal se zajímat o francouzskou kuchyni. Prošel školou francouzských mistrů: největší vliv na něj měli Joel Robuchon a Guy Savoy.

V roce 1993 se stal šéfkuchařem v londýnské restauraci Aubergine a o tři roky později získal první michelinskou hvězdu. V roce 1998 si otevřel vlastní restaurant se svým jménem, kde v roce 2001 získal třetí michelinskou hvězdu a stal se prvním Skotem s takovým skóre.

První pořady s názvem Bod varu a Za bodem varu natočil v roce 2000. Televizní hvězdu z něj okamžitě učinil seriál Ramsayovy kuchyňské noční můry, vysílaný od roku 2004, kde pomáhá neúspěšným restauracím se během dvou týdnů postavit na vlastní nohy.

„Klíčové jsou prostory a poloha. To jsou věci, se kterými nehnete, které tam budou vždycky. Vše ostatní můžete vymyslet, upravit nebo přizpůsobit,“ tvrdí Ramsay.

O skandály v jeho životě není nouze. Když kupříkladu známý britský kritik restaurací A. A. Gill věnoval Ramsaymu v začátcích jeho kariéry pár nelichotivých poznámek, nechal ho při příští návštěvě kuchař ze své restaurace před ostatními hosty a za velkého křiku vyhodit. „Ramsay je úžasný kuchař, ale jinak zcela druhořadá lidská bytost,“ prohlásil později Gill.

„Jsem především kuchař. Tomu jsem se vyučil a tu práci pořád miluju,“ tvrdí Ramsay, ženatý otec čtyř dětí, jenž také v roce 2011 účinkoval v americkém animovaném seriálu Simpsonovi jako animovaná postavička, kterou i sám namluvil. Do češtiny ho nadaboval Zdeněk Pohlreich.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.