Lidovky.cz

Zaostřeno na: Třináctistupňový pšeničný Lanbert z Kyšic

Pivo

  0:07aktualizováno  8:42
Zahájit vaření piva na okraji Plzně je velká výzva, leckdo by řekl, že i troufalost. Kyšický podnik Pod Lípou ale už po několika měsících fungování dokazuje, že nic není nemožné.

V Kyšicích u Plzně vaří několik druhů piv. foto: Pivovar Pod Lípoupro Lidovky.cz

Sládek Milan Maršálek vaří čtyři druhy, které doplňuje příležitostným zpestřením - při  výročí osvobození to byl třeba svrchně kvašený Pattonův speciál.

Dnes se zaměříme na třináctistupňový pšeničný Lanbert. Ochutnat jej lze buď přímo ve výčepu kyšického hostince Pod Lípou, nebo je možné nechat si jej načepovat do 1,5litrové PET lahve na doma. Vůně piva se 5,5 procenta alkoholu je ovocitá až citrusová, pěna alespoň symbolická a drží.

Pivo je silně kalné a má světle moštovou až hruškovou barvu. Minimalistický říz je sice znát, ale až po detailním rozkladu piva v ústech. Lehká, propracovaná chuť nese známky pomerančů, až příjemně nezralých, oživuje smysly a s posledním douškem rychle mizí. Lanbert z Kyšic se pije velmi dobře, obzvlášť v teplém odpoledni.

Autor:
Témata: pivo, Pod lípou, Plzeň
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.