Lidovky.cz

Zaostřeno na: Lahodný Zbuj z nitra Beskyd

Pivo

  17:23
Moravskoslezské Beskydy nabízejí turistům tiché lesy či klidné hřebenové túry. A poměrně nově i vlastní pivo.

Beskydský pivovárek vaří v Ostravici. foto: Beskydský pivovárekpro Lidovky.cz

Beskydský pivovárek v Ostravici se buduje od roku 2012, první várku uvařil předloni. Sortiment zahrnuje svrchně kvašený speciál, ovocné ležáky či klasický ležák. Dnes ochutnáme Zbuje (což se dá přeložit jako zbojník).

Polotmavý nefiltrovaný a nepasterizovaný vídeňský ležák vzniká z ječných sladů, žateckého chmele a – jak jinak – z beskydské vody. Pivo se 4,8 procenty alkoholu lze sehnat v pivotékách po celé republice. Po nalití do sklenice zaujme nafoukaná pěna s velkými bublinami, které pracují.

Vůně je sladově plná, barvu má ležák rumovou až tmavě jantarovou. V ústech působí neznatelný říz, chuť je slabě hořká, postupně se rozevírá a dává pocítit několik odstínů sladu. Po dopití zůstává čistý odér jako po slabém pelyňkovém odvaru. Zbuj má velmi dobrou pitelnost.

Autor:
Témata: Beskydy, Slad, Ostravice
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.