Lidovky.cz

Zaostřeno na: medovou čtrnáctku z Rakovníka

Pivo

  11:12
Ochucená piva bodují v létě jako osvěžující nápoj. Bakalář však svůj čtrnáctistupňový medový speciál uvařil jinak - staví především na svých chmelových ctnostech.

Medový speciál z Rakovníku má 5,8 procenta alkoholu. foto: Tradiční pivovar v Rakovníku

Rakovnický Bakalář patří mezi jedny z nejtradičnějších pivovarů u nás, i když jeho jediným akcionářem je dnes firma sídlící na Kypru. Sází na tradiční sortiment sahající od výčepního piva k jeho tmavé variantě. Medový speciál tak má v jeho nabídce celkem exkluzivní místo. Vzniká z ječných sladů, chmelových produktů a medu.

Medový speciál 14°

Kategorie: ochucený světlý ležák

Lahev: 0,5 litru, sklo

Alkohol: 5,8 %

Cena: 16,90 Kč + 3 Kč záloha (Tesco, 19. února 2015)

Výrobce: Bakalář, Tradiční pivovar v Rakovníku

Po nalití zaujme svou ostře oranžovou barvou a lavinovým efektem pěny, ta je navíc hutná, neustále ve sklenici pracuje a drží. Nad pivem stoupá silná chmelová vůně. V ústech se speciál prezentuje nezapamatovatelným charakterem bez hořkosti a s mírnou kyselostí připomínající spíše exportní piva dělaná univerzálně pro celý svět. V doznívání je znát medové stopy.

Naproti tomu říz je poměrně ostrý a znatelný, působí poměrně dlouho. I tato rezonance je zřejmě důvodem, proč se medový speciál od Bakaláře nedá popíjet ve velkém množství.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.