Zatímco čeští bednáři dělají sudy na pivo, francouzští studenti, kteří byli v Plzni na závěr stáže slavnostně přijati mezi bednářské tovaryše, budou doma pečovat hlavně o sudy na víno. „Je to velký rozdíl - my děláme pivní sudy, to je na tlak. Pivo je živý organismus, je pořád živé a tlakuje, kdežto víno leží, odpočívá a dozrává,“ popisuje Josef Hrůza, mistr bednářské party Prazdroje. Zatímco pivo nesmí přijít do kontaktu se dřevem, víno se při zrání v dubovém barrique sudu obohacuje díky kontaktu se dřevem.
Bednářská škola z Dijonu, jedna ze tří ve Francii, poslala do Plzně už druhou skupinu nejšikovnějších studentů. Tento obor zažívá ve Francii za poslední roky obrození. Žáci už od prvního ročníku pracují vždy šest týdnů v mateřských firmách a dva týdny studují ve škole. Ve Francii se sudy vyrábějí strojově, takže zkušenost z plzeňské ruční výroby byla pro francouzské učně ojedinělá.
„Naučili jsme se spoustu nových technik, pivní sudy jsou úplně jiné než vinné a jsem rád, že jsem si mohl vyzkoušet jinou práci,“ prohlásil jednadvacetiletý Anthony Bouzack. Dijonským studentům ve věku od 16 do 21 let na závěr stáže vydal plzeňský mistr takzvané bednářské naučení - tedy pár rad a povinností k výkonu řemesla -, a také vandrovní knížku, která je osvědčením o úspěšné praxi v plzeňské bednárně.
Bednářské řemeslo se v plzeňském pivovaru udržuje zejména kvůli zachování stálé chuti piva Pilsner Urquell. Bednáři pečují o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích.