Lidovky.cz

V boji o Pivní speciál roku 2015 se utkal rekordní počet pivovarů

Pivo

  11:00
Šestý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv z produkce průmyslových pivovarů CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2015 přilákal 14 pivovarů, které přihlásily celkem 35 piv.

I IPA z Náchoda uspěla v soutěži CEREVISIA SPECIALIS. foto: Pivovar Primátor

Produkce a zájem o speciální, neobvyklá a v Česku netradiční piva u nás rok od roku narůstá. A s tím souvisí i rostoucí počet značek, které pivovary přihlašují do degustačních soutěží. Naposled se tyhle pivní speciality utkaly na soutěži CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2015, jejíž výsledky vyhlásili organizátoři při gastronomické přehlídce Znojemský hrozen.

Z 35 piv od 14 průmyslových pivovarů zvítězil Telčský Zachariáš 14° z Pivovaru Jihlava (kategorie světlá speciální piva – 13,0° EPM a více), pivo Herold Czech Black Lager vyrobené v Pivovaru Herold Březnice (kategorie polotmavé a tmavé pivní speciály - 13,0° EPM a více, barva 20 jednotek EBC a vyšší) a Primátor IPA z náchodského Primátora (kategorie neobvyklá piva - např. svrchně kvašená, ochucená, piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje).

Přihlášené vzorky vyhodnocovali ve Výzkumném senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze (VÚPS) degustátoři z VÚPS, z pražské Vysoké školy chemicko technologické, Zemědělské univerzity v Praze i odborníci, kteří se pivovarnickou problematikou nezabývají profesionálně.

„Rekordní počet soutěžících pivovarů jen potvrzuje trend, kterým je rostoucí popularita speciálních a neobvyklých piv mezi ctiteli piva, což dokazuje, jak se velmi zajímavě vyvíjí pivní kultura i chutě spotřebitelů u nás,“ uvedl Josef Vacl ze společnosti PORT, která byla spolupořadatelem soutěže.

„Komise degustátorů se vzácně shodly v tom, že přihlášená piva jsou stále kvalitnější, a nebyl mezi nimi ani jeden propadák,“ přidává se František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a hlavní organizátor.

Speciály a neobvyklá piva tvoří stále jen několikaprocentní zlomek z celkového výstavu u nás, ale jejich podíl pomalu roste. Dlouho byla doménou jen malých a nejmenších pivovarů (zmíněná soutěž není vyhlašována pro minipivovary), větší a velcí průmysloví výrobci se začali pouštět do této kategorie až postupně poté, co zaregistrovali strmě rostoucí zájem ze strany konzumentů. Dosud i tak stále převládají a převládat i dál budou kategorie výčepních piv a v Česku tradičních ležáků.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.