Vítězové Jarní ceny českých sládků 2016Světlé výčepní: Zámecká desítka (Bratřice) Světlý ležák: Lyer 11 (Modrava) Polotmavý ležák: Řepiš (U Stočesů) Tmavý ležák: Kateřina (Frýdlant) Světlý speciál: Holendr 14 (Valašské Meziříčí) Polotmavý speciál: Rothschild (Rožnovské pivní lázně) Tmavý speciál: Podřipský Stout (Roudnice) Silný speciál: Porter 16 (Zichovec) Pšeničné pivo: Podskalská Koza (Střední průmyslová škola potravinářské technologie v Praze) Pale ale: Podřipská ale (Roudnice) IPA: Režná Bára (Pivovar Chomout) Silné svrchně kvašené pivo: Rišaví Zikmund (Clock) Stout: Černá vdova (Zhůřák) Silné pšeničné pivo: Weizen Bock Beer (Karpat) India Black Ale: Dobřanská blafl IPA (Modrá hvězda, Dobřany) |
„Letos jsme poprvé překročili hranici 500 vzorků (degustovalo se 517 vzorků, pozn. red.) ze 124 pivovarů a soutěž se stává vysoce prestižní záležitostí pro minipivovary. Vždyť zvítězit v konkurenci 111 ležáků není nic jednoduchého,“ popisuje Jan Šuráň z Českomoravského svazu minipivovarů, který největší degustační soutěž ve střední Evropě pořádá.
Nejvíc medailových umístění bral podnik Holendr. Ovládl kategorii světlých speciálů, kde zvítězila jeho čtrnáctka a bronz si uzmula třináctka. Desítka pak skončila druhá mezi světlými výčepními pivy a jedenáctka byla třetím nejlepším pivem v kategorii světlý ležák.
Úspěch valašskomeziříčského podniku je o to překvapivější, že pivo vaří teprve od konce loňského roku. Pivovarská restaurace otevírala 12. prosince 2015.
A například mezi pšeničnými pivy vyhrála Podskalská Koza ze školního pivovaru ze Střední průmyslové školy potravinářské technologie v Praze. Nejlepší ipu (India Pale Ale) zase podle výsledků soutěže vaří v olomouckém Chomoutu.
Porotu Jarní ceny českých sládků tvořilo 90 degustátorů. Ti se střídali v osmi základních degustačních komisích po sedmi lidech a následně ve čtyřech speciálních finálových skupinách.