Lidovky.cz

Pivní novoty: V Lobči uvařili bylinný Gruit. Chmelem šetřili

Pivo

  15:24
LOBEČ - Tmavá třináctka z Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena připomíná časy, kdy pivu ještě nevládl chmel. Hořkou chuť tvoří řebříček, pelyněk a listí ostružiníku.

Gruid od Parostrojního pivovaru Lobeč foto: Tomáš FenclReprofoto

Už tuto sobotu při pražském Vinobraní na Grébovce bude k ochutnání novinka Pivovaru Lobeč, kterou sládci Tomáš Fencl a Michal Horáček stvořili po vzoru archaického nápoje Gruit. Tedy piva z časů před 500 až 1000 lety, kdy se k získání hořké chuti nepoužíval chmel, ale nejrůznější byliny. V Lobči za tímto účelem použili řebříček obecný a pelyněk černobýl, doplněné pro aroma listím ostružiníku a jahodníku.

„Nebránili jsme se ani použití chmele, konkrétně tradiční české odrůdy - Žateckého poloraného červeňáku. Přidali jsme ho ve směsi bylin ale jen trochu, aby v Gruitu nedominoval,“ popisuje Fencl.

Pivo je kvašeno současným kmenem svrchních kvasnic čistého chuťového profilu, aby nepřebily aroma a chuť bylin. V sypání je směs ječných a pšeničných sladů. Barva Gruitu je tradičně polotmavá až tmavá.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.