Už tuto sobotu při pražském Vinobraní na Grébovce bude k ochutnání novinka Pivovaru Lobeč, kterou sládci Tomáš Fencl a Michal Horáček stvořili po vzoru archaického nápoje Gruit. Tedy piva z časů před 500 až 1000 lety, kdy se k získání hořké chuti nepoužíval chmel, ale nejrůznější byliny. V Lobči za tímto účelem použili řebříček obecný a pelyněk černobýl, doplněné pro aroma listím ostružiníku a jahodníku.
„Nebránili jsme se ani použití chmele, konkrétně tradiční české odrůdy - Žateckého poloraného červeňáku. Přidali jsme ho ve směsi bylin ale jen trochu, aby v Gruitu nedominoval,“ popisuje Fencl.
Pivo je kvašeno současným kmenem svrchních kvasnic čistého chuťového profilu, aby nepřebily aroma a chuť bylin. V sypání je směs ječných a pšeničných sladů. Barva Gruitu je tradičně polotmavá až tmavá.