„Odhadujeme meziroční pokles tržeb o 20 procent,“ předvídá odborník na cestovní ruch Tomio Okamura. Mění se prý i struktura turistů. Letos přijíždí na silvestra do Prahy více Poláků, Rusů a Slováků, ubude Britů a Američanů.
Za to, že celkový počet turistů neklesá ani v době světové ekonomické krize, vděčí prý Praha především své historické kráse. „Takovou historickou kulisu nemá Vídeň ani Paříž. Slavit silvestra v tolika středověkých ulicích, jako má Praha, nejde nikde jinde na světě,“ tvrdí Okamura.
Jeho slova potvrzují i někteří restauratéři. Na silvestrovskou půlnoc proto nic speciálního nechystají. „Máme zkušenost z loňska, že dvě třetiny hostů u nás povečeří, ale po 23. hodině odcházejí bouchnout šampaňské na Staroměstské náměstí,“ uvedl Filip Trčka, vedoucí restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise v centru Prahy.
Podle Okamury takto slaví hlavně mladí turisté. „Nese to s sebou i problém, že v Praze řádí jako utržení ze řetězu. Praha má navíc pověst města, které je ideální pro sexuální turistiku, včetně té homosexuální. Tenhle mix faktorů pak namíchá koktejl toho typického bouřlivého silvestra v pražských ulicích, “ tvrdí Okamura.
Střední a starší generace se podle něho spíš spoléhá na zábavu, kterou jí připraví pražské podniky. Ani to však nemusí být pravidlem. „Turisté chtějí v Praze hlavně strávit příjemný večer,“ míní ředitel restaurace Lví dvůr Miloš Mostecký. Restaurace v sousedství Pražského hradu proto prý letos poprvé upustila od nabídky jednotného silvestrovského menu. „Každý má jiné chutě a hostům se jednotné menu nelíbí. Nechtějí si nechat diktovat, co mají jíst,“ dodal Mostecký.
Přesto většina restaurací spoléhá právě na silvestrovské menu. Podle Okamury se ale letos neodváží zdražit během novoročních svátků tolik jako vloni.
„Bylo běžné, že restaurace na Silvestra zdražily ceny i několikanásobně. Třeba cena půllitru piva se z třiceti korun vyšplhala na Silvestra i na stovku,“ konstatoval Okamura. Zlaté silvestrovské časy ale pomalu končí. Některé restaurace jsou podle zjištění LN obsazeny z poloviny. Dříve bylo běžné, že bez rezervace dopředu se na Silvestra do restaurací nikdo nedostal.
RIZIKOVÁ ZÓNA? DOLE NA VÁCLAVSKÉM NÁMĚSTÍ |