Špatnou úroveň Hašek dokladoval na srovnání vzorků německého a českého kečupu. "Zatímco český kečup obsahuje patnáct procent rajčatového protlaku, vodu a zahušťovadla, kečup rakouský má v sobě sedmdesát procent rajčatového protlaku, ocet a cukr,“ uvedl v pořadu partie televize Prima. Takový nepoměr je podle Haška dán tím, že Češi na kvalitní jídlo nemají a prodejní řetězce se jim snaží vyhovět – nabízejí levné nekvalitní zboží.
ČTĚTE TAKÉ: |
"Ty potraviny nemusí být nutně neprodejné, ale mají nulovou nutriční hodnotu. Používají se do nich náhražky. Bojím se, že to do budoucna zvýší zdravotní rizika a tím pádem zatíží veřejné rozpočty a zvýší výdaje na zdravotnictví," varoval Hašek. Současný ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ale oponuje: DPH nemá na stravovací návyky vliv. “Výrobce bude vždycky chtít vydělat. Nezávisle na výšce DPH se bude vždy snažit obejít kvalitu," myslí si.
Nekvalitní potraviny však Bendl tolerovat nehodlá, příští rok hodlá změnit orgnizaci práce inspekcí, s Haškem se však shodl, že celkově kontrolní orgány fungují dobře. Své priority v čele rezortu zemědělství chce ministr Bendl oznámit v pondělí.