Lidovky.cz

V nemocnicích dále zůstává 60 pacientů se salmonelózou. Nakazili se jídlem z vývařovny

Česko

  12:19
PLZEŃ - V plzeňské fakultní nemocnici zůstává 53 lidí, kteří se nakazili salmonelózou. Posledního nemocného přijali lékaři v neděli před půlnocí. Prvních maximálně pět pacientů bude zřejmě propuštěno domů, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Dalších sedm nakažených je podle krajského hygienika Přemysla Tomašuka v klatovské nemocnici.

Nemocnice (ilustrační foto). foto: Shutterstock

Bakterie salmonely podle dosavadních zjištění obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Společnost uvedla, že se jí za sedm let existence nic podobného nestalo. „Je nám to velmi líto, plně spolupracujeme s hygieniky, předali jsme jim veškeré podklady i suroviny. Čekáme na výsledky,“ řekl zástupce jednatele Pavel Dobiáš.

Epidemie salmonely v Plzni. Desítky lidí se nakazily jídlem z vývařovny

Informace o tom, jak se bakterie salmonely do jídla dostaly, by měli mít hygienici ve středu. „Budeme mít výsledky rozborů. Tedy prvotní identifikace, co to je, jaký druh, kmen a tak dále,“ uvedl Tomašuk. Ráno hygienici provedli ve vývařovně stěry a výtěry zaměstnanců firmy. Rovněž odevzdali do zdravotního ústavu všechny suroviny i hotový pokrm, který se jim podařilo zachytit u jednoho odběratele. Vývařovna distribuovala 140 porcí jídla nazvaného „špagety á-la carbonara“ s parmezánem, anglickou slaninou a vajíčkem. Některé z nich ještě nemusejí být snězené, protože mají pětidenní trvanlivost. Hygienici už upozornili všechny odběratele, jichž jsou desítky.

„Včera jsme ošetřili téměř 40 nemocných, z nichž jsme 20 hospitalizovali. Lékaři dále řešili spoustu konzultací po telefonu,“ řekla mluvčí plzeňské fakultní nemocnice, která přijala první pacienty v pátek v noci. Podle Levorové zatím nešlo u nikoho o život ohrožující stavy, průběhy nemoci byly středně těžké až těžké. Pacienti i ambulantně ošetření jsou většinou lidé středního věku a mladší. Všechna lůžka infekční kliniky na Borech jsou i po navýšení kapacity plná. „První lidé budou v pondělí propuštěni, půjde o maximálně pět lidí. Není to ale jisté,“ řekla.

„Dnes máme zavřeno, provádíme administrativní práce. Nevíme, kdy začneme znovu vařit, ale chceme co nejdříve. Čekáme na výsledky, které by měly být do 24 hodin,“ řekl jednatel vývařovny Dobiáš. Hygienikům předala firma všechny vzorky. ZRTAS s deseti zaměstnanci vyrábí 600 až 650 různých druhů jídel denně. Prodává je ve své jídelně a rozváží je do různých podniků v Plzeňském kraji. Netuší, odkud se bakterie do jídla dostala. Firma ale uvedla, že podle prvotních informací od hygieniků by mohla být z vajec.

Průjmy a bolesti břicha trápí Plzeň. Nemocnice přijala už 20 pacientů

„Je to nejvíce riziková potravina z komponentů, které sloužily k výrobě, ale jednoznačně to můžeme určit až ve středu, kdy budeme mít k dispozici výsledky všech rozborů,“ uvedl Tomašuk. Podle něj už by počty nakažených neměly přibývat, protože bylo vydáno 140 porcí a ošetřeno bylo asi 130 lidí. Z výtěrů pacientů je jasné, že nemoc způsobila bakterie salmonely. „Teď musíme ještě identifikovat, jestli jsou v pokrmu, respektive v ingrediencích použitých pro jeho výrobu,“ uvedl.

Hygienici nařídili sanitaci vývařovny, která je zavřená. Tomašuk nedokázal říci, na jak dlouho, protože rozhodující budou výsledky stěrů z prostředí. Pokud by byly pozitivní, tak by se musely provést ještě jednou po sanitaci. Pokud by stěry vyšly negativně, hygiena by dala souhlas k obnovení provozu. Na přípravě pokrmu se podíleli tři kuchaři, dvěma hygienici odebrali vzorky a třetí je na infekčním oddělení, protože se nakazil z jídla, které ochutnával.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.