Lidovky.cz

Plzeňská salmonela nepocházela z podezřelého chovu. Hygienici pátrají dál

Česko

  15:50
PLZEŇ - Salmonela ve špagetách, kterou se na konci července v Plzni nakazilo přes 150 lidí, nepocházela z podezřelého chovu na Ústecku. Ve čtvrtek to oznámil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Jídelna firmy ZRTAS, z jejíchž špaget se desítky lidí zakazili salmonelózou a skončili v nemocnici. foto: MAFRA - Martin Polívka

Výsledky testů z podezřelého chovu nosnic v Ústeckém kraji podle Pejchala sice potvrdily výskyt bakterií Salmonella Enteritidis, zároveň ale prokázaly, že typ salmonely u drůbeže se neshoduje s typem salmonely, která byla nalezena v neumytých jídelních miskách po přípravě špaget a na skořápkách vajec použitých k přípravě pokrmu v plzeňské jídelně ZRTAS.

Epidemie salmonely v Plzni. Desítky lidí se nakazily jídlem z vývařovny

Původcem nákazy byly špagety ala carbonara. Rozbory potvrdily, že bakterie salmonely byly v hotovém jídle a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly.

Státní veterinární správa předala výsledky testů Krajské hygienické stanici, která by měla podle Pejchala rozhodnout, zda jí to pro další postup stačí. Jana Hejdová z odboru hygieny výživy plzeňské Krajské hygienické stanice řekla, že dohledat původ salmonely může být složité. K chovu v Ústeckém kraji se podle ní dospělo podle značení na vajíčkách, které přesně identifikuje chov i třídírnu. Když se stejný typ salmonely v daném chovu nenašel, musela být někde chyba. 

Není zcela vyloučeno ani pochybení při značení vajec, domnívá se Hejdová. Hygienici podle ní čekají na zprávy Státní veterinární správy, potom uzavřou protokol s výrobcem nakažených špaget, dají mu prostor k připomínkám a pak s ním zahájí správní řízení. Na dohledání původce nákazy by se případně měli dohodnout krajští hygienici a krajská veterinární správa, míní Pejchal.

Vývařovna opět vaří

V hospodářství, kde se potvrdil nález salmonely ve vzorcích z prostředí u jednoho hejna, byla vyhlášena mimořádná veterinární opatření. Veterináři ve čtvrtek hejno utratili a neškodně odstranili v asanačním podniku, řekl Pejchal. Distribuce vajec z podezřelého chovu byla pozastavena ještě před laboratorní analýzou vzorků.

Podle posledních informací, které na Krajskou hygienickou stanici stále přicházejí, se salmonelou nakazilo 156 lidí, řekla Hejdová. Zhruba polovina byla hospitalizována.

Po všech testech a prověrkách začala vývařovna po jednom a půl týdnu od uzavření opět vařit a distribuovat pokrmy. „Provozovatel s námi spolupracuje. Od obnovení provozu jsme tam provedli další kontroly v provozu i rozvozu potravin,“ dodala Hejdová. Podle serveru iDnes už vývařovna dostala od zákazníků šest žádostí o náhradu škody.

Inspekce varuje před sezamovou pastou z Globusu. Obsahuje salmonelu

Salmonela v potravinách živočišného původu bývá nejčastěji v kuřecím a krůtím mase, živých mlžích a na povrchu vajec. Jen ojediněle se dostává přes ochranné vrstvy vejce přímo do jeho obsahu, proto je třeba dbát na hygienickou manipulaci s vejci, řekl Pejchal. „Je však rovněž známo široké spektrum potravin neživočišného původu, kterými se člověk může nakazit. Jde například o koření, bylinky, rajčata, cukrový meloun, řapíkatý celer, listovou zeleninu či klíčící semínka,“ dodal.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.