Lidovky.cz

Prošlé lhůty, špatné značení. Čtvrtina ‚závodek‘ neuspěla při kontrolách hygieny

Česko

  9:21
OSTRAVA - Zhruba čtvrtina závodních jídelen v Moravskoslezském kraji při loňských kontrolách hygieniků neuspěla. Pracovníci krajské hygienické stanice provedli loni 117 kontrol v závodních kuchyních, prověřili tak přibližně 75 procent provozoven tohoto typu.

Nedostatky byly zjištěny ve 30 zařízeních a hygienici za ně udělili pokuty ve výši 151 000 korun, řekla ve čtvrtek krajská hygienička Helena Šebáková.

Potravinářská inspekce otestovala čaje Bubble Tea. Nenašla žádný problém

„Závady se týkaly zejména provozní hygieny, nálezu prošlých surovin, nesprávného značení nebo nedoložení dokladů o původu potravin. V sedmi případech bylo nařízeno opatření, tedy sanitace a zákaz použití surovin,“ řekla Šebáková. Hygienici při kontrolách odebrali 12 vzorků a pět stěrů z prostředí. „Nevyhověl pouze jeden vzorek, a to z důvodu nálezu alergenu, konkrétně celeru, který nebyl uveden v informacích pro spotřebitele,“ uvedla Šebáková.

Na závodní jídelny se hygienici zaměřují zvláště proto, že jde o provozovny s velkým objemem výroby a případný vznik alimentárních onemocnění by tak mohl ohrozit větší skupinu lidí. Ze stejných důvodů loni kontrolovali úroveň stravování také ve zdravotnictví a sociálních službách, která byla lepší než v závodních jídelnách. Při kontrolách 251 provozoven byly nedostatky jen v 19 z nich, za což hygienici udělili sankce 65.500 korun.

Během roku pak bylo v těchto zařízeních odebráno 32 vzorků a 70 stěrů, v šesti případech hygienici nařídili sanitaci nebo zákaz použití prošlých surovin.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.