Lidovky.cz

Chce to víc nebojácných recenzentů

Názory

  18:46
Ad Pátek LN 14. 11.: Laura. Anděl v hospodě
Vazena redakce, velice me potesil clanek v patecni priloze nazvany Laura.
Andel v hospode. Rozhodne potrebujeme vice takovychto nebojacnych recenzentu (coz samozrejme neznamena, ze jsou neomylni). Cesi se bohuzel stale jeste boji bojovat za sva prava anebo jim chybi srovnani. Tim, ze jsem zila delsi dobu v zahranici a za manzela si vzala frankofonniho Kanadana, otevrely se mi netusene gurmanske obzory.
Po navratu z kanadskeho Montrealu vsak mame problemy stravovat se v Praze za srovnatelnou cenu v obdobne kvalite. Nekterych exotickych prisad je v Praze stale fatalni nedostatek, chybi cerstve ryby a kvalitni syry.
Vina z dovozu jsou draha. Zelenina a ovoce na pultech chradne, pokud rovnou neplesnivi. V lepsim pripade nechradne, ale v zimnich mesicich je naprosto bez chuti. Beda, kdyz se v nekterych pizzeriich ptate na puvod a druh rozlevaneho vina, obsluha to nevi a jde to zjistit az na Vasi vyslovnou prosbu, nacez se s lehce ztuhlym usmevem vraci oznamujic, ze vino je z Moravy. Neocekavam buh vi jake vino v bezne hospode, ale v lepsi pizzerii jsem si ochotna za kvalitu priplatit, aniz bych musela objednat celou lahev. Vetsinou je ma ochota nevyslysena. Piste prosim o restauracich, ktere jsou vyhlasene bez duvodu. I my jsme jich spoustu zazili (byt v nizsi cenove skupine nez pani redaktorka). Spoustu drobnych rozdilu (od toho, na co jsme zvykli) nam ve vetsine z nich pokazilo krasny vecer (napr. carpacio prinesene rovnou z lednicky, takze Vam pri konzumaci trnou zuby, nemluve o parmazanu, ktery byl nakrouhan pred znacnou dobu a tudiz jiz hodne ztvrdnul - vyhlasena pizzeria v Mlade Boleslavi nebo olivoveho oleje se k salatu musite dozadovat, neprijde automaticky a obsluha ho donese v momente, kdy jidlo dokoncujete - vyhlasena pizzeria nedaleko Karlova namesti v Praze). Chybi nam ve vetsine mist uz pouhy dotaz, zda je vse v poradku a zda nam neco nechybi (Svete div se! Chybi - co treba umlit cerstvy pepr na salat?). Problemy mame jak s jidlem v restauracich, kam jsme temer prestali chodit, protoze si doma uvarime mnohem lepe a bez nervu, tak i pri nakupech. Je skvele, ze v Globu (ktery se nam ze vsech zdejsich retezcu zda byt jeden z nejlepsich), prodavaji relativne drahy polomekky raclette syr. Bohuzel nikdo z prodavajicich (vcetne pani vedouci, kterou jsem si nechala privolat)netusi, co to ten raclette je. Tuto neznalost bychom jim radi prominuli, pokud by nam ovsem tvrdosijne neodmitali syr nakrajet. Obcas jsem jiz unavena z vysvetlovani, k cemu se dany syr spravne pouziva a jak vypada raclette grill. A vubec! I kdybych nemela pravdu, jsem prece platici zakaznik!
Pokud chci syr nakrajet, ma mi ho ma pani za pultem prodat dle meho zbozneho prani! Kdyby to udelala bez velkych diskuzi, nemusely by se za mnou pokazde tvorit fronty, ktere mi pak jsou personalem predhazovany, protoze pry musi umyt zaspineny krajeci stroj.
Podobnych zazitku mame prehrsel a proto prosim pani Laure vyridte, ze ji drzime palce. Mozna bychom potrebovali dalsi recenzety, kteri by psali o tom, jak potraviny spravne uchovavat a prodavat. Kteri by orodovali za zmasakrovane syry neprodysne zabalene do folie.
Autor:
Témata: Praha, Raclette, Montreal
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.