Lidovky.cz

I jablko obsahuje éčka, a přesto je fajn

Názory

  19:40
Ad LN 7. 2.: Trpíte éčkovou fobií? Zbytečně
Rád bych vyjádřil podporu Vaší obhajobě potravinových doplňků s označením E. Jsem povolámím chemik... nedělám sice  do potravim, pracuji na vývoji léčiv.... ale ono je to podobné.
    Certifikace E znamená jediné: Látka je dokonale prověřena z hlediska působení na živé organizmy - především na člověka. Že jsou některá E škodlivá? Ono je to zavádějící, záleží totiž na množství. Zkuste si sníst pár polévkových lžic něčeho tak běžného jako je kuchyňská sůl. V lepším případě pojedete do nemocnice s ledvinovým šokem, ale můžete i zemřít. Nebo amalgám zubních plombách. Obsahuje rtuť a ta je toxická.
Ovšem množství uvolněné do organizmu je natolik malé, že to nemá na nic vliv... stačí to akorát na pozabíjení zubních bakterií a ty nezpůsobí zánět nervu pod plombou. U karcinogenních Eček je to stejné. Jejich množství v potravinách je tak malé, že pražan nadýchá mnohonásobně víc "karcinogenity" z kolem jedoucích aut. O kuřácích ani nemluvě.
    Zaručeně přírodní produkty... Nic proti nim, ale málo kdo si však uvědomuje, že se zpravidla jedná o směs několika set, až tisíců chemikálií, řada z nich je toxická a řada karcinogenní a o většině se ani neví že existují. Kolik z látek které obsahuje třeba jablko lze označit i E-symbolikou? Určitě několik desítek a přesto je jablko fajn.
Autor:
Témata: jablko
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.