Lidovky.cz

WEISS: Organické potraviny jsou jednoduché jen zdánlivě

Názory

  7:50
Představujeme si, že držíme v rukou jídlo, jak vypadalo před vpádem průmyslu do zemědělství. Biopotraviny, to je návrat k jednoduchosti. Jenže v jistém smyslu vůbec nejsou jednoduché.
Biopotraviny - ilustrační foto.

biopotraviny. foto: Lidové noviny

Za prvé jsou, jako vše v zemědělství, závislé na státní regulaci a podpoře. A za druhé, jak je vidět, vůbec není jednoznačné, jak zdravé vlastně jsou.

Velká část bio-efektu se odehrává v naší hlavě. Hlavním spotřebitelem biovýrobků jsou městští lidé, kteří by se dokázali nadchnout i pohledem na krásně žluté pole řepky, kdyby jim nikdo nevysvětlil, co je zač.

Že je jednoduchost zdravá a cizorodé, umělé látky nezdravé, to je spíš estetická představa. A nejvážnější komplikace nastávají, když vezmeme v úvahu trvalou udržitelnost biopotravin. Vyžadují totiž větší množství orné půdy a taky jejich doprava bývá méně efektivní než promyšlené zásobovací řetězce supermarketů.

I výrobci organických potravin, tak jako dnes téměř kdokoli, nám prodávají hlavně pocit – v tomto případě, že jíme zdravě a odpovědně. A jedna vědecká studie nám může tento pocit úplně rozbourat a uvrhnout nás do nejistoty – dokud ji nepřebije nová studie. Prostota biopotravin je vyumělkovanější a modernější, než se zdá.

Autor:
Témata: jídlo
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.