Firma také věděla,věděla, že taková potravina nesmí na trh přijít. Prolactal se brání tím, že zjištěné hodnoty byly nízké. Informoval o tom rakouský magazín Profil na svých webových stránká
Mlékárna podle magazínu uvedla, že potravinové zkoušky sice vyšly pozitivně, naměřená hustota bakterií byla ale vždy pod hraničním limitem 100 jednotek na gram potraviny.
O listériiListérie způsobuje onemocnění, které se zpočátku podobá chřipce. Inkubační doba je 70 dní. Chorobu provází horečka a bolest svalů, nechutenství a průjem. Podle lékařů je nemoc u dospělých ve třetině případů smrtelná. Nebezpečná je pro těhotné ženy, staré lidi nebo osoby s slabeným organismem. |
Ministr zdravotnictví Alois Stöger prohlásil v rozhovoru pro Profil, že tento právní stav nelze zpochybňovat, a potvrdí-li se zjištění, je to případ pro státní zastupitelství. Prolactal tento právní výklad nesdílí.
Čtěte více: |
"Tvrzení, že obecně platí nulová tolerance, není správné," cituje Profil mluvčího firmy Haralda Schiffla. Celý článek bude otištěn v pondělním vydání Profilu.
Zemřelo sedm lidí
Po požití sýrů a tvarůžků ze štýrské mlékárny zemřelo loni pět lidí v Rakousku a dva v Německu. Výrobky byly k dostání také v Česku a na Slovensku, zde se však problémy neprojevily a rizikové výrobky byly staženy z trhu. Mlékárna už koncem února připustila, že ke zrání tvarůžků omylem použila kultury, které neměly odolnost proti listérii.
Čtěte také |
Vyšetřovatelé doposud vycházejí z toho, že mají co do činění s nedbalým jednáním, které vedlo k ohrožení s následkem smrti. Za takový trestný čin hrozí v Rakousku vězení v délce půl roku až pět let.