Zpravodajská stanice BBC v noci na sobotu informovala, že úřady různých zemí již registrují 1836 osob postižených smrtelně nebezpečným novým typem bakterie E.coli.
Z Německa je hlášen největší počet výskytu nákazy novým typem bakterie E.coli, podle agentury DPA je infikovaných již přes 2000. Ve čtvrtek a v pátek v Německu přibylo na 200 nových případů, v některých spolkových zemích ale počet nově nakažených nestoupá tak rychle, jako v předešlých dnech. V Německu nákaza zabila 18 lidí, jedno další úmrtí bylo v rámci Evropy zaznamenáno ve Švédsku.
ČTĚTE VÍCE O NĚMECKÉ NÁKAZE |
Onemocnění může vést k selhání ledvin a při léčení lékaři často využívají transfuze. "Potřebujeme doplnit zásoby krve a plazmy," citovala stanice BBC Lutze Schmidta, který vede hamburskou službu dárců krve.
V Česku zdravotníci prověřovali deset podezřelých případů střevního onemocnění; výskyt nebezpečné bakterie byl zjištěn pouze u jediného člověka - americké turistky, která do Česka přicestovala z Německa.
Infografika |
Světová zdravotnická organizace v pátek oznámila, že nemoc se vyskytla ve 12 státech a většina nakažených byli lidé, kteří nedávno navštívili severní Německo.
Podle vědců je za onemocněním nový kmen bakterie E.coli - mutace bakterie zvané enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým "lepidlem", které jí umožňuje dobře se uchytit v lidských střevech.´
Němečtí odborníci stále tápou pokud jde o určení zdroje nákazy. Prvotní podezření na okurky dovážené ze Španělska se při podrobnějších laboratorních testech nepotvrdilo. Nově se spekuluje o jiné zelenině i o nedostatečně zpracovaném mase. Pátrání se v současné době soustředí zejména na dvě německá města - Lübeck
a Hamburk.
Hygienici opakovaně doporučují, aby lidé dodržovali základní hygienická pravidla při přípravě pokrmů a aby nezapomínali na důkladné mytí rukou před každým jídlem a po každém použití toalety.
Německé ministerstvo zdravotnictví trvá na doporučení, aby se lidé na severu Německa vyhýbali syrové zelenině, zejména okurkám, rajčatům a salátu. Evropská referenční laboratoř v Římě nicméně tvrdí, že její analýzy podezření na zeleninu nepodporují.