Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Trapistická piva se šíří po světě. Mnichům úspěch do hlavy ale nestoupá

Jídlo

  11:34
ROCHEFORT - Ora et labora - modli se a pracuj: to je dnes více než kdy jindy heslem trapistických mnichů, kteří si zachovávají chladnou hlavu i přes obrovské úspěchy jejich vynikajících piv. Ať jsou světlá, jantarové barvy či tmavá, trapistická piva se šíří v Belgii, zemi svého původu, ale také ve Francii, Spojených státech i jinde ve světě.
Pivo - ilustrační foto.

Pivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Poptávka převyšuje nabídku a stoupá všude ve světě, ačkoli jsme se nikdy nesnažili zvyšovat prodej," říká s uspokojením mluvčí Mezinárodní trapistické asociace François de Harenne.

ČTĚTE TAKÉ:

Jestliže dnes pivovary jako je Orval, Chimay, Westmalle, Rochefort nebo Westvleteren vzkvétají, je to především díky uznávané kvalitě jejich svrchně kvašeného piva. Westvleteren, vyráběný na západě Belgie, je přitom už několik let považován za nejlepší pivo na světě.

"Trapisté mají bohatou historii, o niž se milovníci piva stále více zajímají," vysvětluje ředitel pivovaru kláštera Rochefort Thierry Fourneau. "Církevní charakter našich piv je považován za záruku kvality a autentičnosti," dodává de Harenne.

Přísné podmínky

Aby pivo mohlo být považováno za trapistické, musí splňovat přísné podmínky: musí se vařit v opatství cisterciáckého řádu přísné observance, kde žijí mniši podle přísných zásad klášterního života hlásaných svatým Benediktem. Musí se vařit pod dohledem mnichů a část zisku musí jít na sociální účely.

Mniši z Rochefortu tak ročně rozdělují rodinám v tísni, misiím a potřebným klášterům jeden milion eur (27 milionů Kč) z celkového obratu sedm milionů (189 milionů Kč), uvádí jejich převor Luc. "Zisk pro nás není samoúčelem. Vaříme pivo, abychom zajistili existenci našeho opatství a pomáhali druhým," zdůrazňuje.

Jediný trapistický pivovar mimo Evropu, klášter Spencer v Massachusetts na severovýchodě Spojených států, se pustil do vaření piva, aby měl peníze na rostoucí náklady na zdravotní péči pro svých 68 mnichů.

Klášter Rochefort v tichém údolí belgických Arden má jen 13 mnichů ve věku od čtyřiceti do osmdesáti let, zatímco ve 30. letech jich tam bylo 80. V pivovaru, který vyrobí 40.000 hektolitrů piva ročně, je zaměstnán tucet civilistů.

Počet mnichů klesá

Kláštery zvyšují své výrobní kapacity jen velmi umírněně, protože počet mnichů, kteří v nich žijí, je čím dál tím nižší. "Nelze si představit velké pivovary s malými církevními komunitami. Dbáme především na dodržování našich principů," zdůrazňuje François de Harenne. Rochefort proto chce přilákat mnichy ze zahraničí, zejména z Francie.

Produkce trapistického piva

Produkce deseti trapistických pivovarů dosahuje 460 000 hektolitrů ročně, z toho 170 000 vyrábí jen klášter Chimay. Hlavním odbytištěm jsou podle agentury AFP země Beneluxu.

"Potenciálním zákazníkům jsme bohužel většinou nuceni říkat 'ne'," poznamenal Benoît Minet, pověřený v Rochefortu obchodními vztahy. Pivovar Orval tak odmítá vstoupit na nové trhy a omezuje objem dodávek zákazníkům, aby nevyčerpal zásoby.

Trapistické pivo je nejvyhledávanější, avšak vzácné. Pivo Westvleteren se prodává jen v klášteře a je třeba si ho předem telefonicky zamluvit. Výjimečně se jeden týden v roce 2011 prodávalo v supermarketech, když mniši potřebovali peníze na opravu kláštera.

Asociace trapistických piv se koncem loňského roku rozšířila o dva nové pivovary, v nejbližší budoucnosti už ale žádný další pivovar přijmout nehodlá.

Ve Francii se trapistickému pivu nejvíce blíží pivo z kláštera Mont des Cats. Klášter prodává pivo pod svým jménem, ale nemůže používat označení "trapistické", poněvadž se mok nevaří v jeho budovách, ale v zařízeních kláštera Chimay.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...