30. června 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Třešně jsou všude kolem
nás. Zkuste 5 receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Třešně - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Třešně - ilustrační foto | foto: Shutterstock
U třešní jde o samé klady. Regulují trávení, tělo zabavují jedů, v ústech působí protizánětlivě, podoprují zdravý vývoj kůže a pomáhají při hubnutí. Zkuste si z nich udělat zmrzlinu nebo džem.

Třešňová zrmzlina
Potřebujete: 
300 g třešní, 300 g kvalitního bílého jogurtu, 200 ml smetany na šlehání a lžičku citrónové šťávy, med

Svěží varianta

Zkuste i svěží variantu! Třešně rozmixujte, dochuťte cukrem a vodou a nechte zmrazit ve speciální formě na zmrzliny, nebo ve formách na led, do kterých zapíchněte kus dřívka.

Postup: Třešně opláchněte a vypeckujte. Polovinu nakrájejte na malé kousky, druhou rozšlehehejte mixérem a následně vše smíchejte s jogurtem. Podle chuti případně doslaďte medem. Poté si našlehejte smetanu a vmíchejte ji do třešňového mixu. Zmrzlina je nyní hotová, doporučujeme ji nechat přes noc v mrazáku.

Třešňový závin
Potřebujete:
 listové těsto, strouhanka, máslo, 1 kg třešní, cukr, mandle

Postup: Rozválené těsto lehce posypte opraženou strouhankou a pak na něj naklaďte vypeckované omyté třešně prosypané cukrem. Závin opatrně stočtě a na povrchu ho potřete máslem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte dozlatova zhruba 40 minut při teplotě 180°C.

Třešňový džem
Potřebujete:
1 kg třešní, 30 dkg cukr krystal, šťáva z jednoho citronu, 1 balení směsi na želírování (například Pektogel, Dr.Oetker Gelfix)

Postup: V hrnci povaříme omyté a nasekané třešně s cukrem, přidáme želírovací směs a šťávu z citrónu. Když směs začne tuhnout, můžete ji nalít do připravených sklenic. Sklenice uzavřete vysterilizovanými víčky (vyvařenými v horké vodě) a nechte stát dnem vzhůru zhruba 10 minut.

Třešňové knedlíky z tvarohového těsta
Potřebujete:
sůl, cukr, máslo, vejce, 40 g měkkého tvarohu, 170 g hrubé mouky, deci mléka, 500 g třešní

Postup: Utřete máslo se petkou soli, přidejte vejce, mouku, mléko a vypracujte těsto. Těsto poté vyválejte na zhruba centimetrový plát, který nakrájejte an čtverečky. Do každého pak zabalte zhruba 3-5 vypeckovaných třešní a vytvořte knedlík. Vařte v osolené vodě zhruba 8 minut. Podávejte zalité máslem a posypané cukrem a nastrouhaným tvarohem (popřípadě kakaem, skořicí atd.).

terTereza Houdková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz