"Zlatá medaile nám utekla jen o několik desetin bodu," řekl na dnešním setkání s novináři prezident asociace Miroslav Kubec. Celkem se tohoto prestižního klání, které se koná každé čtyři roky, zúčastnilo 54 národních týmů, v nichž bylo více než 300 kuchařů. Poprvé například přijeli zástupci Guatemaly.
Národním týmům se ve výsledku sčítaly body za výstavu studené kuchyně a přípravu teplého menu. Junioři připravovali 90 porcí vegetariánského předkrmu a rybu jako hlavní chod, seniorské týmy musely uvařit 110 porcí tříchodového menu. Komisaři hodnotili nejen průběh práce, chuť, vzhled, složení, opakování prvků a surovin, barvu a harmonii. Kladli důraz také na ekonomickou stránku, tedy hospodaření se surovinami, ergonomii, spolupráci, sehranost týmu a hygienu.
"Členové českých týmů se ve svém volném čase připravovali více než rok," uvedl manažer Tomáš Konopka a podotkl, že například přípravu teplého menu pilovali i na několika místech mimo Prahu. Do první desítky se však nevešli. "Viděli jsme ale ty nejlepší - a i to nám může napříště pomoci," dodal.
Junioři nakonec skončili z pětadvaceti týmů jedenáctí. "Bronzové a stříbrné medaile jsou úspěchem. Vařit umíme na zlato, problém nám ale dělá logistika kolem; například i chybějící špičkové vybavení," uvedl kapitán juniorů Vladislav Stuparič.