Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

U Světoběžníka. Tortillu z mikrovlnky? Děkuji, nechci

Jídlo

  12:39
Radotínský Steakhouse U Světoběžníka má pořád plno. Těžko říct proč. Filet mignon byl sice skvělý, ale jinak jsem si tu nepochutnala. A nenalákal mě ani dvoukilový steak, který dostanete zadarmo, když se vám ho podaří sníst do hodiny. Jdu sem přece na večeři, ne soutěžit.

Takhle prázdno tu moc často není. Masové hody táhnou i přesto, že restauraci je možné ledacos vytknout. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Do Steakhousu U Světoběžníka se sjíždějí největší jedlíci. Důvod je jasný. Pokud do hodiny sníte dvoukilový steak, dostanete ho zadarmo. Co se tedy Steakhousu nedá upřít, je snaha o přilákání zákazníků. U dvoukilového masa totiž nabídka nekončí. Akce "Kup dva, zaplať jeden", "Sněz kolik chceš kuřecích křidélek a žebírek" nebo "Neděle pro děti zadarmo" jsou milé. Stejně milé, jako že tady najdete dětský koutek a parkoviště je přímo před vchodem.

Pro návštěvu restaurace jsem si vybrala dobu, kdy jsem tušila, že restaurace nebude přeplněná, ale zase ne hodinu tak pozdní, abych tu jedla sama.

Suterénní prostor není ničím výjimečný. Plechové značky z amerických auta na zdi, pár plakátů z kultovního filmu Pulp Fiction. O zdejším interiéru se toho mnoho říct nedá. Stejně tak o zakladateli této restaurace nebo o šéfkuchaři. Světoběžník je jeden z těch podniků, kam si rádi zajdete s přáteli na pořádné masové hody. Pokud pracujete někde poblíž, na obědové menu se sem pravděpodobně v kritických hodinách nedostanete. Mají totiž plno. Těžko říct, jestli je to tím, že široko daleko nic jiného kloudného nenajdete, nebo tím, že se Steakhouse vepsal do povědomí jako vyhlášená restaurace.

TAkhle prázdno tu moc není. Masové hody táhnou i přesto, že restauraci je možné ledacos vytknout.

Pomalý start
Jak jsem řekla na začátku, sjíždějí se sem největší jedlíci, a proto jsem měla i já v plánu dát si mnoho chodů. Bohužel už samotná objednávka dala servírce zabrat a mně nezbylo nic jiného než trpělivě odpovídat na dotazy, co jsem to vlastně chtěla. Ovšem jak se později ukázalo, tohle nebyl největší problém.

V restauraci byly tou dobou obsazeny čtyři stoly. Na první kontakt s personálem jsem čekala deset minut, na možnost objednat si pití dalších deset a na první jídlo čtyřicet pět minut. Myslím, že to mluví za vše.

Ribs and wings Mix.

Z předkrmů jsem si moc nevybrala. Světoběžník je zaměřen jednoznačně na maso. Zvolila jsem tedy mix listových salátů s olivovým olejem, ořechy a balzamikem (40 Kč) a dostala malou mističku se dvěma druhy salátu. Bez ořechů, bez balzamika.

Po zhruba hodině čekání jsem se patřičně vyhladověná těšila na maso. Můj první chod byl klasický filet mignon (295 Kč). Konečně alespoň jedna radost: grilovaná hovězí svíčková byla připravena na stupeň medium, tak jak jsem si ji přála, s kůrkou lehce křupavou, ale vnitřkem měkkým a červeným. V tu chvíli mě napadlo, že to čekání za tohle vysoce kvalitní maso stálo. Jako přílohu k jídlu dostanete máslový špenát a pepřovou omáčku. Špenát bohužel bez chuti, ale v kombinaci s tak dobrým masem jsem nechtěla být malicherná a alespoň si ho trochu osolila.

Natěšená na další lahůdky a vydaná na pospas pomalému personálu jsem se těšila na grilovanou vepřovou panenku obalenou v čerstvém tymiánu s restovanými fazolovými lusky a omáčkou z červeného vína (195 Kč). Po prvním soustu jsem ale zjistila, že maso je tvrdé a tymiánu opravdu pomálu. O omáčce z vína nemohla být ani řeč: cítila jsem všechno možné, jen ne víno. Doobjednala jsem si tedy zvlášť nabízenou brusinkovou omáčku; přinesli mi ten samý hnědý sós, který byl k masu, možná jen v trochu hustší konzistenci.

Šunka na lámání
Čekalo mě ještě grilované kuřecí prso s parmskou šunkou, restovanými cherry rajčátky a omáčkou z modrého sýra (175 Kč). Maso nebylo vysušené, zato parmská šunka, kterou bylo prso obalené, se doslova lámala. Moje důvěra ve věrohodnost tohoto jídla byla na bodě nula a šunku jsem raději nejedla. Stejně tak cherry rajčátka. Měla by být tak kyselá? Nemyslím si.

Grilované kuřečí prso (175 Kč) s pšeničnými tortillami (40 Kč).

Jako přílohu jsem si přiobjednala ještě pšeničné tortilly (40 Kč). Než jsem si je ovšem stačila naservírovat tak, jak jsem chtěla, byly tvrdé. Kuchaři bych poradila vyhnout se mikrovlnné troubě a používat ji jen v případě, kdy mu někdo míří na hlavu pistolí.

Při výběru dezertů mi číšnice doporučila čokoládové fondue (125 Kč). Na výběr byly tři druhy čokolády, kterou si ještě můžete dochutit alkoholem. I když jsem po předchozích zážitcích k panáku něčeho tvrdšího tíhla, zvolila jsem nakonec jen mléčnou čokoládu s "čerstvým ovocem dle vašeho výběru". Tady bych opět vážila slova. Hlavně co se týče čerstvého ovoce. Pokud vám totiž odpadávají některé kousky od vidlice, na čerstvost bych rozhodně nesázela. Nutno ale podotknout, že čokoláda byla opravdu dobrá.

Je smutný fakt, že jsem si z tolika pokrmů pochutnala jen na jediném. Pochopila jsem, že hlavními návštěvníky tohoto podniku by měli být typičtí masožrouti, kteří se nebojí většího sousta. Škoda že kromě dobrého masa se tady moc nenajíte.

Steakhouse U Světoběžníka

Vrážská 8/238
Praha 5 – Radotín
Tel.: 257 811 511
www.usvetobeznika.cz

Celkový dojem: 1 hvězdička
Jídlo: 1 hvězdička
Obsluha: 1 hvězdička
Atmosféra: 1 hvězdička

Vysvětlivky:
čtyři hvězdičky: gurmánská bomba
tři hvězdičky: překvapivě dobré
dvě hvězdičky: průměr
jedna hvězdička: nic moc
žádná hvězdička: raději se vyhnout

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.