24. září 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Usnadněte si život. Prozradíme
10 nejlepších triků v kuchyni

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Přinášíme 10 nejlepších triků v kuchyni. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přinášíme 10 nejlepších triků v kuchyni. | foto: Shutterstock
Loupání cibule bez zbytečných slz, salát nakrájený během minuty, rajčata oloupaná jedním tahem. Posbírali jsme tipy od šéfkuchařů i maminek a vybrali 10 nejlepších, které vám v kuchyni ušetří čas a práci. Nepotřebujete k nim žádné speciální pomůcky, jen selský rozum.

Česnek oloupete za 10 vteřin
Loupání drobných stroužků česneku patří v kuchyni k těm méně příjemným povinnostem. Připravovat pesto nebo česnekovou pomazánku už je přímo za trest. Celou paličku lze přitom oloupat snadno a během pár vteřin. Stačí stroužky vložit do nerezové mísy a přikrýt ji druhou mísou o stejném průměru, kovové "vajíčko" pak chyťte za spoje, aby se nerozpojilo a několikrát prudce zatřesete. Stroužky už vyndáte krásně hladké. Podívejte se na jednoduchý videonávod, který zveřejnil Saveur Magazine.

Jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé?
Existují jednoduché triky, které vám prodlouží životnost zeleniny a ovoce. Pokud máte doma více rajčat, která nestihnete spotřebovat, jednoduše je otočte stopkou dolů, zastavíte tak jejich zrání. Problém s banány všichni známe: nejdříve jsou na jídlo moc zelené a nezralé, než se nadějeme, jsou přezrálé. Přitom stačí jednoduchý trik. Až budete chtít zastavit zrání, stopku trsu banánů zabalte do plastové fólie. Salát i brokolice vydrží déle čerstvé, pokud je seříznete a stonek dáte do nádoby s vodou, v podstatě stejně, jako to děláte s řezanými květinami.

Vyloupat granátové jablko jednoduše? Jde to!

Šťáva po celém stole, spoustu šlupek a rozmačkaná semínka. Oloupat granátové jablko není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Přitom stačí miska s vodou a ušetříte si nervy. Nakrájejte plod na čtvrtiny a vložte do misky se studenou vodou, čtvrtiny rozlomte a jednoduše pecičky vylámejte, šťáva nebude stříkat a pecičky neodletí přes celý stůl. Nakonec je jen propláchnete a vodu z nich slijete. Ale jde to i bez vody. Granátové jablko přepulte, rozkrojenou část obraťte do do dlaně a slupku silně poklepávejte rukojetí lžíce nebo příborového nože, semínka budou sama vypadávat.

Jak se vyvarovat plýtvání:

Jak co nejrychleji nakrájet ledový salát?
Připravujete ledový salát? Neloupejte listy postupně, zvedněte celou hlávku do úrovně očí a přetočte ji tak, aby směřovala košťálem dolů. Pak s ním prudkým pohybem prašťte o linku. Listy se nijak nepoškodí, jen košťál se utrhne a zarazí do hlávky, jedním tahem ho vyndáte jako špunt a celou hlávku můžete ostrým nožem rychle nasekat.

Oloupejte broskve a rajčata jedním tahem
Pokud připravujete omáčku z rajčat nebo džem ze zralých broskví, bude výsledek chutnější, pokud plody nejdříve oloupete. Je to snadné: slupku broskve či rajčete lehce nařízněte ostrým nožem do tvaru x, na několik minut je vložte do hrnce s vroucí vodou, poté vyndejte a vložte na chvíli do hrnce s ledovou vodou. Slupku už jen jednoduše sloupnete nožem.

Nesušte houby na sluníčku
Pokud přemýšlíte, co s houbami, které jste nasbírali, můžete je usušit nebo zamrazit. Před uskladněním v mrazáku je ale musíte tepelně zpracovat. Pokud se rozhodnete pro sušení, nedávejte je na přímé slunce. Sušte je ve stínu a před uzavřením do sklenic je nezapomeňte dát na minutu do trouby vyhřáté na 160°C, zničíte tak hmyzí larvy, které v nich mohou být.

Oloupejte zázvor s minimem slupek
Při loupání zázvoru nám většinou zbude stejné množství slupek, jako vedle ležícího zázvoru. Místo nože se přitom lépe osvědčí obyčejná lžíce. Pevně ji držte za rukojeť a zázvor oškrábejte, sloupnete jen tenkou slupku. Podívejte se na jednoduchou ukázku, jak zázvor oloupat.

Cibule rychle a beze slz
Základem pro krájení cibule je ostrý nůž, který průběžně namáčíme do studené vody. I cibuli se vyplatí dát na několik minut do ledové vody, půjde lépe loupat a nás nebudou pálit oči. Před krájením neodstraňujte kořen, krájejte až těsně k němu, ale neporušte ho nožem, aby se cibule nerozpadla, odřízněte ho až po nakrájení cibule. Prsty držte co nejvíc kolmo k desce stolu, minimalizujete tak riziko říznutí.

Kynuté těsto bez zbytečného čekání?
Kynuté těsto musí být na teplém místě, to je známá zásada. Často se proto dává na topení. Mnohem rychleji ale vykyne, když troubu nastavíte na stupeň rozmrázení či nastavíte teplotu na 50°C.

Rada pro ochutnávače
A poslední tip, kteří kuchaři ocení nejvíce: pokud si při ochutnávání čerstvě uvařených lahůdek spálíte jazyk, nechte si v puse rozpustit kostku cukru, bolest začne hned ustávat.

Máte lepší radu?

Víte, jak zachránit spálenou rýži? Umíte rychle naklepat řízky nebo znáte recept na nejlepší koláčovou drobenku? Podělte se s námi o další triky v kuchyni. Napište nám svoje tipy na adresu internet@lidovky.cz a do předmětu pište heslo "Mistr kuchyně".

Lidovky.cz
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.