Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Uvařte si jako v Řecku. Kvalitní suroviny seženete i u nás

Jídlo

  14:50
Řekové vaří jednoduše a hlavně dobře. Nemrhají velkým množstvím různých koření, spíš kombinují několik málo druhů a snaží se zdůraznit přirozené chutě použitých surovin. Kromě soli, nejlépe místní mořské, ochucují hlavně drceným pepřem, oreganem a česnekem.

Řecké tzatziki foto: Reprofoto

K základům řecké kuchyně patří olivový olej, kterého se v této středomořské zemi spotřebuje, v přepočtu na hlavu, nejvíce na světě. Dále olivy, bílý chléb, slaný sýr feta, zelenina, samozřejmě různé plody moře a především maso - jehněčí, vepřové, hovězí, kůzlečí a kuřecí.

Fasolada a grilované maso
Pravý řecký salát choriatiki zvládne připravit každý. Stačí nakrájet a promíchat rajčata, zelenou papriku, cibuli, okurku a přidat olivy, hroudu fety, olivový olej a oregano.

Více času zabere polévka fasolada, která se v Řecku považuje za téměř národní jídlo. Nejdříve musíme namočit čtvrt kila bílých fazolí přes noc do vody. Poté je na mírném ohni 30 minut povaříme a následně přimícháme 1 nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 nakrájené mrkve, 2 nasekané celerové stonky a hodinu dusíme. Pak se ještě přidá rajský protlak, nakrájené rajče, 3 kostky zeleninového bujonu, oregano, sůl a pepř. Vaříme dalších zhruba 60 minut, dokud fazole nezměknou. Polévku ozdobíme nakrájenou petržílkou a pokapeme olivovým olejem. Ideálně servírujeme s chlebem, olivami a fetou.

V létě si na zahradě můžete ugrilovat jehněčí kotletky paidakia. Recept je velmi jednoduchý: maso stačí omýt, osolit, posypat oreganem a čerstvě drceným černým pepřem a potřít olivovým olejem. A pak už se jenom griluje.

Nezbytnou řeckou přílohou ke každému masu je slavná okurkovo-jogurtová omáčka zvaná tzatziki (na snímku). Na její přípravu je potřeba hodně hustý bílý jogurt. Nejdříve vydlabeme a najemno nastrouháme okurku, osolíme, opepříme, přidáme kopr a citrónovou šťávu. Směs pořádně promícháme s jogurtem a dáme do lednice vychladit.

Mořský vánek v Ostravě
Sehnat řecké jídlo není u nás zas tak velký problém. Jogurty, olivy, víno nebo i hotové tzatziki koupíte v Praze v obchodě Olympia (www.recky-obchod.cz) v Radhošťské ulici a v obchodním centru na Budějovické. Řecké speciality jako plněné vinné listy, bílé fazole či hotovou fazoladu v konzervě si můžete objednat i přes internet na stránkách www.gtq.cz.

Jestli chcete zavzpomínat na řeckou dovolenou v nějaké stylové restauraci s tou správnou atmosférou a jídlem, zkuste třeba ostravskou tavernu Agiu Georgiu na zámku v Porubě (www.agiu-georgiu.com). Třeba se vám tady za zvuků řecké hudby podaří tak zasnít, že uslyšíte hučení příboje a ucítíte svěží mořský vánek.

Autor: