1. října 2015 6:10 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

V Karlovicích vrcholí přípravy na gastrofestival, pekaři pečou stovky frgálů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Soutěž o nejlepší valašský frgál (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Soutěž o nejlepší valašský frgál (ilustrační foto) | foto: MAFRA - Luděk Ovesný
VELKÉ KARLOVICE (VSETÍNSKO) Ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku vrcholí přípravy na víkendový Karlovský gastrofestival. Kuchaři například ve středu začali péct frgály, tradiční valašské koláče, řekl ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla. Festival se koná sedmým rokem, loni jej navštívilo téměř 30 tisíc lidí.

Frgálů různých příchutí se loni prodalo v rámci frgálové manufaktury asi 1400 kusů. Tradiční valašský koláč je přitom na gastrofestivalu jedním z nejžádanějších produktů. „Musíme reagovat na poptávku, ta je skutečně vysoká. Letos chceme vyrobit asi 1400 frgálů a dalších ještě 600 až 700 upečeme v rámci víkendu. Chceme to dělat poctivě, proto je nemůžeme dělat týden dopředu, začínáme péct až ode dneška, aby to bylo na víkend čerstvé,“ podotkl Blabla.

Kromě frgálů patří mezi vyhledávané pochutiny různé uzeniny či pekařské výrobky. „Velmi dobře funguje i zvěřina nebo čerstvé ryby, dají se ochutnat i koupit s sebou domů,“ řekl Blabla.

Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací mohou návštěvníci spojit s procházkou valašskou krajinou, dvanáct gastro zastávek je rozeseto na 3,5 kilometru dlouhé trase v údolí Léskové. Nebude chybět ani farmářský trh. „Lidé mohou ochutnat místní i dovezené produkty. Budeme mít hosty z Maďarska a Slovenska, dovezou podobné produkty, jaké vytvářejí naši farmáři, je jedinečná možnost porovnat styl práce,“ podotkl ředitel.

Lidé mohou v údolí využít také cyklostezku, turistické vláčky, historické autobusy i koňské povozy. Pořadatelé kvůli rostoucímu počtu návštěvníků budou také převážet návštěvníky autobusy od vlakového nádraží.

Součástí festivalu je soutěž o nejlepší frgál a klobásu, kuchařské show, řemeslný jarmark. Ve frgálové manufaktuře si mohou návštěvníci upéct vlastní frgál. Pořadatelé připravili i galavečeře pro náročné gurmány, v místních hotelech tradičně na gastrofestivalu hostují kuchaři ocenění michelinskou hvězdou. „Letos přijede Pavel Pospíšil, který trvale žije v Německu. Byl to vůbec první Čech, který se stal držitelem ́kuchařského Oscara ́,“ uvedl Blabla.

ČTK
  • 0Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Nepečený jahodový dort
Nepečený jahodový dort

Potěšte rodinu rychlou dobrotou