Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy. Rakousko-uherské dědictví přetrvává

Jídlo

  6:50
Dovede si představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Já upřímně tedy ne. Vanilkové rohlíčky jsou stálicí v sortimentu našeho vánočního cukroví nejméně sto let. Patří totiž k Rakousko-uherské monarchii, stejně jako česká kuchyně, které byla jeho součástí.

Některé vanilkové rohlíčky jsou i s pistáciemi, tedy jde o typický italský vliv, někdo vanilkové rohlíčky připravuje s kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. foto: dagmar heřtová, tasteyjourney.com

Každý má svůj rodinný recept

Jejich původ není úplně známý, některé zdroje tvrdí, že pochází z Turecka. Nakonec to není až tak podstatné, důležité je, že každá rodina má svůj zaručený recept na toto tradiční vánoční cukroví. 

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Při jejich pečení celý váš příbytek zavoní vanilkou a ořechy. Jejich chuť je po upečení výrazně máslová a ořechová. Rohlíčky mají nepřeberné množství variant a většinou podle druhu ořechů. 

Někdo přidává mandle, někdo lískové ořechy anebo ořechy vlašské. Některé vanilkové rohlíčky jsou i s pistáciemi, tedy jde o typický italský vliv, někdo vanilkové rohlíčky připravuje s kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. Tak jako tak vždy musí být přítomna vanilka. Dává se do těsta a zejména se s ní ovoní cukr na posypání nebo obalení rohlíčků.

Některé recepty obsahují vejce či žloutky, některé jen vodu a některé, jako právě ten můj, nemají z tekutých přísad nic. Jde o máslové těsto s menším množstvím mouky než obvykle a s vlašskými ořechy. Tento tradiční recept vám zajistí, že budou navýsost křehké! Tak si je vyzkoušejte!

Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů

  • 120 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 70 g práškového cukru
  • 140 g nesoleného studeného másla
  • 175 g hladké mouky na jemná pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • moučkový nebo jemný pískový cukr na obalení rohlíčků

Nejdříve si připravíme těsto. Odvážíme na pracovní plochu sypké suroviny, tedy mouku, moučkový cukr a jemně namleté vlašské ořechy. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a část semínek dáme do moučkového nebo jemného pískového cukru na obalení a necháme ovonět. Jen malou část semínek, tedy jen na špičku nože dáme do cukru, které použijeme do těsta. Prázdný vanilkový lusk nevyhazujeme a necháme ho v dóze s cukrem, aby cukr nasál vanilkovou příchuť a můžeme ho použít na jiné moučníky. 

Ještě teplé, ale ne horké obalujeme v moučkovém nebo pískovém cukru s přidáním...
Ještě teplé, ale ne horké obalujeme v moučkovém nebo pískovém cukru s přidáním...

Chladné máslo odvážíme a rychle vidličkou rozetřeme do připravených sypkých surovin.Pracujeme rychle, aby se těsto nespařilo a tuk nevyprýštil, můžeme přidat i trochu ledové vody, ale jen maximálně 1 lžičku, pomůže nám těsto spojit. Můžeme použít i elektrický mixér (ne kuchyňský robot) máslo naseká spolu se sypkými surovinami velmi dobře a pak ho jen spojíme. Vytvoříme bochánek nebo váleček, zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu nebo nejlépe přes noc odpočinout. 

Rozehřejeme troubu na 150°C. Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky a po částech je zpracováváme v pravidelné kousky šištiček, které tvarujeme do tvaru rohlíčků. Klademe je dobře od sebe na plech vyložený papírem. Pečeme pomalu v mírně horké troubě do zlatova, tedy doba pečení je asi 10- 15 minut podle velikosti rohlíčků. Ještě teplé, ale ne horké obalujeme v moučkovém nebo pískovém cukru s přidáním pravé vanilky.

Vanilkové rohlíčky jsou stálicí v sortimentu našeho vánočního cukroví nejméně...
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...