Sedm pražských restaurací připraví od 5. do 30. prosince typická vánoční jídla české i zahraniční kuchyně. Smaženého kapra ale na talíři neuvidíte, šanci dostanou především ostatní sladkovodní ryby, na které se v Česku na Vánoce trošku pozapomnělo. Jedním takovým je třeba candát.
Hosté ale budou moci ochutnat i sváteční kuchyni jiných národů. V italském vánočním menu najdou například rizoto se slaninou a granátovým jablkem nebo třeba krůtí prsa plněná šalvějí a kaštany. Španělskou kuchyni bude reprezentovat například černá paella s orestovanými mořskými plody. Indie zase přichystá kuře marinované v jogurtu a šafránu a rybí kari s rýží basmati.
"Chtěli jsme nabídnout jakýsi bonbónek na závěr našeho celoročního festivalového kalendáře. Doufáme, že si hosté pochutnají a snad i načerpají inspiraci, jak si třeba tradiční rodinné menu zpestřit něčím neobvyklým," řekl Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte.cz, která festival pořádá.
Organizátoři restaurace vybírali především podle atmosféry a nabídky, která by měla odrážet typickou chuť té které země. Za festivalové menu o pěti chodech hosté zaplatí 590 korun, sedm chodů pak vyjde na 890 korun. Restaurace si mohly sami vybrat, kterou ze dvou možností zvolí. "Ceny jsou trošku vyšší, než byly například při podzimním festivalu, je to tím, že vánoční menu je bohatší a suroviny na něj jsou mnohdy dražší. Navíc návštěvníky čeká více chodů" vysvětlil mluvčí festivalu Pavel Hanuška. Restaurace podle něj ale skutečně představí to nejlepší, co dokáží vytvořit.
Vyzkoušejte receptKrůtí prsa plněná kaštany a šalvějí Postup: Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 ° C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme. |
A jak se festivalu zúčastnit? Stačí si na webu www.ochutnejtevanoce.cz potvrdit rezervaci ve vybrané restauraci. Přestože festival startuje až 5. prosince, místo si můžete zamluvit už teď. Vybírat lze z pražských podniků 2 Pazzi, Amade Restaurant, El Centro, Chateau St. Havel, Indian Jewel, Perpetuum a Renommé Restaurant. Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci.
Další informace najdtete na serveru www.alakarte.cz.