9. prosince 2009 10:22 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vánoční menu může být
inspirováno středomořskou kuchyní

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 9Diskuse
Světlana Červenková, šéfkuchařka restaurace Oliva. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Světlana Červenková, šéfkuchařka restaurace Oliva. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Tři šéfkuchaři pro vás připravili rozmanitá jídla, kterými se můžete inspirovat nejen při vaření štědrovečerní večeře. Tentokrát poradí Světlana Červenková z restaurace Oliva.

Restauraci Oliva v Praze-Podolí, kam se vejde zhruba 50 hostů, vlastní manželé Červenkovi čtyři roky. Světlana Červenková, oblečená celá v černém, se při přípravě vánočního menu inspirovala svou velkou láskou – středomořskou kuchyní. "Do Středomoří jezdíme na dovolenou, máme rádi řeckou kuchyni, i proto jsme založili tuto restauraci," říká Světlana Červenková (která mimochodem nejí ryby a loni pro štědrovečerní tabuli připravila humra) ve svém útulném podniku se zelenkavými stěnami a bílým dřevěným nábytkem.

Specialtita restaurace Oliva - krevety.

"Ve Středomoří je hodně křesťanů, kteří nejedí o půstu maso," říká paní Červenková nad prvním vánočním chodem, "místo klasické rybí polévky jsem připravila krevety. Ty jsou mimochodem specialitou naší restaurace." Hlavní jídlo, podávané na průhledném talíři, tvoří bramborový salát, opět ve středomořské úpravě – bez majonézy, zato s kapkou olivového oleje. Kromě studených brambor jsou v něm olivy, rajčata nebo kopr. K němu připravila šéfkuchařka Olivy candáta. "Je to sladkovodní ryba stejně jako kapr, ale má mnohem méně kostí a je mnohem delikátnější."
Plavecká 4, Praha 2

Candát se studeným bramborovým salátem s olivami

150 g filetu candáta
sůl, pepř, olivový olej na vaření
2 brambory uvařené ve slupce
2–3 zelené olivy,
dužina 1 rajčete
kopr, citron, olivový olej extra virgin

Candát se studeným bramborovým salátem s olivami.

Uvařené brambory oloupeme, necháme vystydnout a nakrájíme na kolečka. Přidáme zeleninu, kopr, sůl, pepř, olej, a citron. Necháme chvilku odležet.

Rybu, osušíme, nasolíme, opepříme a opékáme na pánvi minutu z každé strany. Potom dáme na 5 minut do horkovzdušné trouby dopéct.

Čtěte také:

  • 9Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz