Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vaše smysly ožijí v italské zahradě v Braníku

Jídlo

  7:00
Restaurace s autentickou italskou kuchyní, která staví na pravidelném dovozu čerstvých potravin z Itálie, nezůstává svému jménu Il Giardino (zahrada) nic dlužna. Příjemné posezení s nádechem Středomoří ve starém Braníku překvapí, přesto si radši své místo rezervujte, bývá často plno.

Špagety se svíčkovou v lehkém italském stylu foto: Martina LeierováLidové noviny

Málokdo by v typické, lehce ošuntělé pražské čtvrti čekal tak přesvědčivý závan Itálie. Restaurace Il Gardino s exotickou tichou zahradou vám italské prázdniny připomene flórou i vůní středomořského koření a česneku, Podnik patří totiž "Čechovi se silným vztahem k Itálii", jak prozrazuje sympatická obsluha.

Útulný vnitřek s nezbytnou podlahou z masivního dřeva, terasa a zahrada podniku pro všechny neboli "ristorante per tutti" má až 100 míst uvnitř a 60 venku, přesto bývá často plno. Nedocenitelnou součástí je i dětský koutek s prolézačkou, klouzačkou a trampolínou v rohu zahrady. Je totiž důmyslně umístěný v zorném poli rodičů, avšak dostatečně daleko od všech venkovních stolů, aby přítomnost dětí neurčovala atmosféru klidné večeře nejen rodičů, ale ani okolních stolů. V zadním cípu zahrady je pak bylinkový záhon, který zásobuje kuchyň čerstvým kořením.

Italskou restauraci il Giardino najdete v pražském Braníku

Ryby připlouvají z Itálie v pátek
Kuchyně italského poloostrova, ze všech stran omývaného mořem, se bez ryb a mořských plodů neobejde, a proto je i zdejší menu plné mořských specialit. Dobrým dnem k návštěvě je určitě pátek, kdy se v Il Giardinu servírují čerstvé ryby dovezené z Itálie. Na grilu nebo dle přání zákazníka si můžete objednat lososa, mečouna nebo filet z mořského vlka.

Čerstvé bylo i Carpaccio di tonno (129 korun), kde chuť syrovéhoHodnocení restaurací (uni). tuňáka výborně doplnila citrónová šťáva, čerstvá rukola, kapari a šalotka. Rajčatová polévka Zuppa Margherita z čerstvých nahrubo nakrájených rajčat je typickou součástí toskánské kuchyně. Každé městečko Toskánska má totiž vlastní polévkovou specialitu, jejíž recepty se dědí po prababičkách a babičkách. I když jsou obecně považovány za toskánské, jejich věhlas už dávno překročil hranice regionu. Takže nakonec věrnou podobu můžeme ochutnat i v pražské zahradní restauraci. A protože je italská kuchyně nejen gurmánským zážitkem, ale často i estetickým počinem, ve vynikající rudé polévce hosty potěší malá parmazánová kresba i čerstvá bazalka (65 korun).

Tuňákové carpaccio

Z velké nabídky salátů můžete dát přednost menší variaci nebo větší, která poslouží jako hlavní chod. Dobrý byl římský salát s grilovanými plátky argentinské roštěné (155 korun) s pálivou zálivkou z chilli papriček a nahrubo nastrouhaným parmazánem. Jeho menší verze stála 99 korun.

Lehkou, čerstvou a vyváženou chuť, přesně jakou v dobré italské restauraci čekáte, splnily i špagety s hovězí svíčkovou a česnekem (155 korun). Ani zde nechyběly čerstvé chilli papričky, parmazán a rukola. A špagety byly samozřejmě uvařené al dente! Jedinou výtkou by mohlo být, že na stole v Itálii by nechyběla miska se strouhaným parmazánem pro dochucení.

Nabídka různých druhů pizzy je i tady široká a pizzy splňují všechny náležitosti svých dobře známých jižanských sester.

Příjemnou obměnou oproti zažitému standardu byly nápoje alkoholické i nealko, kde bylo možné vyhnout se obvyklým výrobcům přeslazených nápojů a objednat si třeba domácí ledový čaj nebo litrovou karafu vody s citronem (35 korun). Pro pivaře, kteří chtějí dohlédnout za českou klasiku, je možné doporučit půllitr točeného belgického Hoegaardenu s citronem (42 korun).

Kvalitní víno i po troškách
Složení vinného lístku ocení nejen znalci, kteří zde najdou kvalitní odrůdová vína z celého světa, ale třeba i troškaři, kteří otevřou lahev a špunt nezahazují. Vedle obvykle rozlévaných vín, jako je Cabernet Sauvignon (42 korun za dvě deci), tu najdou i Chianti (65 korun za 1,5 deci) nebo rozlévaný rosé Zweigelt z vyhlášeného regionu Štýrska (49 korun za 1,5 deci). Obsluha, která dosud s úsměvem plnila naše přání a ochotně zodpovídala dotazy, obstála i v malém testu, kdy se ve klence vína objevila muška a číšník ji s mnoha omluvami okamžitě vyměnil za novou.

Zatímco u mnoha italských restaurací je bezpečnější zůstat u pizzy a těstovin, nabídka dalších specialit tady nezklame. Kachní maso, hovězí steaky na lávovém grilu, jehněčí kotlety i možná trochu překombinovaný hovězí burger ve foccacie. Šťastnou volbou jsou grilované biftečky z panenky na liškách se zelenými fazolkami (185 korun), doplněné šťouchaným bramborem (45 korun).

V italské restauraci il Giardino vám připraví třeba bifteky na liškách

Mezi dezerty samozřejmě nechyběl krém z maskarpone s piškotem, čili vynikající tiramisu vlastní výroby (60 korun). Také si můžete dát libovolně velkou porci Gelata a vybrat si ze tří druhů italské zmrzliny (vanilka/jahoda/čokoláda). Kopeček vyjde na méně než u stánku v obchodním centru (15 korun).

I když Créme brulée (65 korun) má původ ve francouzské kuchyni, jeho katalánská variace Crema catalana nebo britská Trinity Cream už nechybí v žádné dobré restauraci. Jeho provedení bylo i v italské restauraci bezchybné a vanilkový krém přelitý karamelovou krustou splnil očekávání, krusta na povrchu byla skutečně tvrdá, jak má být.

Hodnocení restaurace il Giardino

V bohaté chuti, dosažené jednoduchou kombinací pečlivě vybraných ingrediencí, tkví kouzlo italské kuchyně. Občas se to povede i za hranicemi Itálie jako třeba tady, v Il Giardinu. A člověk znovu pochopí, proč se Italové zapsali do historie svým gurmánstvím stejně monumentálně jako třeba gladiátorskými zápasy v římském Koloseu.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...