1. října 2014 6:42 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Ve své kuchařce bych změnil
mnohé, říká MasterChef Petr Jonáš

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Petr Jonáš | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Petr Jonáš | foto: Jana Pazderová
Vyhrál televizní soutěž MasterChef, vydal kuchařku a otevřel si v Brně vlastní restauraci. „Soutěž pro mě byla odrazovým můstkem a hodně jsem se díky ní naučil,“ říká kuchař Petr Jonáš v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Jsou to už dva roky, co jste vyhrál. Otevřel jste si v Brně vlastní restauraci, ve které i vaříte. Myslíte si, že vám hodně pomohla účast v soutěži?
Určitě mi velice pomohla. Byl to odrazový můstek a výborná reklama. Navíc jsem se naučil během soutěže vařit lépe. Naučil jsem se nové věci. Profesionálně mě to hodně posunulo. Objížděl jsem také festivaly, okoukával a zlepšoval.

Lidovky.cz: Jste v kontaktu s ostatními soutěžícími? Neplánujete třeba nějakou společnou kulinářskou akci?
V kontaktu jsem jen se dvěma, sem tam na Facebooku s dalšími. Teď nic neplánujeme, v minulosti i byla snaha, ale jelikož jsem rozjížděl restauraci, nebyl moc čas. Občas se scházíme. Vašek Říha nedávno otevřel restauraci v Kolíně, ale nemohl jsem se tam z pracovních důvodů zastavit.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Po skončení televizního pořadu MasterChef jste vydal kuchařku. Když se zpětně ohlédnete, nezměnil byste něco?
To víte, že ano. Dokonce bych toho změnil hodně. Ta kuchařka byla taková "O nás bez nás" a my neměli příliš možnost do ní zasahovat. Byly to recepty ze soutěže a některé, které jsem tam dodal, byly později pozměněny.

Lidovky.cz: Co myslíte, jak Češi jedí?
Musím říct, že se mi zdá, že se v poslední době lepší. Gastronomie se posouvá dál. Lidé mají touhu po lepších jídlech, domnívám se, že se to mílovými kroky posouvá dopředu. Češi experimentují a nebojí se nových chutí.

Lidovky.cz: Vzpomenete si na něco, co vám během soutěže přišlo náročné? Nejtěžší bylo vařit Wellington, bylo to náročné. Ale jinak si neuvědomuju nic, co by mi tehdy přišlo náročné, ale přeci jen, už je to dva roky.

Lidovky.cz: Jaké suroviny používáte nejraději?
Všechny čerstvé. Jedlé květiny používám jen občas. Ale to už se mi zdá takové staromódní, ale bylinky mám rád a jejich květy.

Lidovky.cz: Vaříte v restauraci každý den? Čím byste charakterizoval svou restauraci?
Podle toho, jak je potřeba. Ale většinu týdne mě tam najdete. Plus jsem na každé akci, kterou děláme. Teď jsme se zúčastnili festivalu Dny moře. Vařím z čerstvým surovin. To je jediný profil a já se nechci limitovat. Každý měsíc měním lístek. Dříve jsme měnili menu každý týden, takže musím říct, že tohle je méně náročný model. Ale aby jídla byla co nejvice sezonní a nemuseli jsme surovinami plýtvat, zdá se mi to takhle nejlepší.

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.