8. července 2010 11:51 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Ve Varech servírují klobásy i
delikatesy, mojito nahradil sekt

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. | foto:  František Vlček, Lidové noviny
KARLOVY VARY/PRAHA Karlovarský festival zahltí návštěvníky nejen filmy a večírky, ale také jídlem. Zatímco 'baťůžkáři' se nasytí u stánků s klobásami, kuchaři v hotelu Pupp nabízí vyhlášené delikatesy. Ovšem i tady se připravuje hlavně svíčková a vepřová panenka či ryby.

Jako v zámku a podzámčí si může připadat filmový fanoušek, když přijede na karlovarský festival. Spolu s tisícovkami mladých lidí se ocitne ve víru této mezinárodní přehlídky kategorie "A", která ho vcucne a zahltí filmy, doprovodnými akcemi, nekončícími mejdany v trávě i pod stany, širokou nabídkou možností něco zakousnout či popít a dlouhým čekáním před kinosály. Filmové zážitky, i když většinou v mnohem menší míře, čekají i na VIP osobnosti. Pokud jdou do kina, oba světy - studentský a podnikatelský, se propojí.

Zatímco batůžkářům stačí k návštěvě festivalu vzhledem k panujícím vedrům tričko, sukně, šortky, sandály a láhev vody, nóbl hosté se po lázeňské kolonádě projíždějí klimatizovanými sponzorskými audinami. I oni jsou oblečeni ležérně, ale u jejich kufrů v Grandhotelu Pupp určitě nechybějí golfové hole či tenisová raketa.

Běžný návštěvník mezinárodní přehlídky se stravuje hlavně u desítek stánků. Nabízejí především halušky, čínské nudle, grilované klobásy a masa, pizzy, obložené housky, kuřecí řízky a zelňačku. A samozřejmě i zmrzlinu a pivo.

Grily jsou rozpálené také v Puppu, ovšem tady se připravuje hlavně svíčková a vepřová panenka či ryby. Vyhlášena je i studená kuchyně a um zdejších mistrů cukrářského řemesla ladí oku i patru.

Mojito nahradila bohemka s jahodou
Na pověstných filmových večírcích se prohýbají stoly pod laskominami, ale jen dvě z recepcí připravuje festival samotný. Té zahajovací vévodila hovězí kýta, která se pekla osmnáct hodin při mírné teplotě.

Šedesátikilogramový kus strávil dva týdny v solném roztoku s čerstvými bylinkami a těch, kteří si na šťavnatých kouscích růžového masíčka pochutnali, bylo nespočet. Zatímco loni byly nepostradatelnou součástí večerů stovky sklenic s připravenou mátou, letos nahradila oblíbený koktejl mojito obligátní bohemka s jahodou.

Další večírky pořádají na festivalu filmové a televizní společnosti, na jiných se pravidelně setkávají zástupci distribučních i produkčních firem.

Telecí líčka, pečeká kachna a svíčková
Proslavená je například francouzská večeře v Puppu či setkání italské filmové delegace tamtéž. Na té první se podávala například telecí líčka servírovaná s máslovými fazolkami dekorovanými medovou cibulkou, zatímco Italové se spolehli na českou gastronomii. A tak si hosté smlsli na pečené kachně a svíčkové s karlovarským knedlíkem.

Na setkání s belgickými filmaři nechyběly typické pralinky, variace sýrů a zeleninová polévka minestrone se sýrem. Na terasu Thermalu pozvali své kolegy filmaři ze Slovenska. I tady se grilovalo a jako "podpultovku" nabízel ředitel Slovenského národního archivu Peter Dubecký slivovici "z jednoho stromu", který patří režisérovi Vladu Balcovi. Ten měl k dispozici i další nebezpečně dobré pálenky, takže česko-slovenská vzájemnost slavila úspěch.

Veřejnoprávní Česká televize pozvala své hosty do prostoru vedle Vřídla, kde mohli volit mezi sushi barem, pultem s italskými těstovinami, grilovanými tygřími krevetami s koriandrem, argentinskou svíčkovou a zeleninovými saláty.

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně oslavil letos padesátý ročník. Místo tradičního restaurantu Charleston se středeční přátelské setkání s jeho organizátory uskutečnilo přímo v Puppu. Přítomní měli výhodu, protože vlastně dostali pozvánky dvě. Ta letošní má totiž platit i na oslavu 100. ročníku. Přitom organizátoři na ní upozorňují, že termín i místo konání upřesní nejpozději v červnu 2060.

ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz