4. prosince 2010 11:50 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vinaři jsou z mrazů nadšení.
Předvídají skvělé ledové víno

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Letošní sklizeň ledového vína | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Letošní sklizeň ledového vína | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny
MIKULOV Pevné nervy a ještě pevnější zdraví musejí mít vinaři, kteří chtějí nabízet ledové víno. Počasí jim letos přeje: zmrzlé hrozny sklízeli relativně brzy, už o tomto víkendu.

Jsou tři hodiny v noci, teploměr ukazuje osmnáct stupňů pod nulou a sněhové závěje mají někteří po kolena. Mikulovští vinaři vyrážejí do vinohradů. Sklízet.

Mrazivé počasí se postaralo o splnění předpisů a je možné posbírat hrozny vyhrazené na výrobu ledového vína. "Je to skoro symbolické, že jdeme na Zimní vrch," směje se Zuzana Filipová z mikulovského vinařství Volařík.

Letošní sklizeň ledového vína

Doprovází dvanáct sběračů a také traktoristů, kteří vánicí zasněženou vinici alespoň trošku projíždějí a nasvěcují. Během dvou hodin sklidí dvacet metráků zmrzlých hroznů – odhadem z nich bude asi 350 litrů ledového vína. "Na trh se dostane na jaře," slibuje.

Ledové víno je specialitou, která žádá od vinařů nejen dobré zdraví při sklizni v nepříjemných podmínkách, ale také pevné nervy. Někteří rovnou říkají: hrozny určené pro ledové víno je potřeba raději dopředu oželet. Až do sklizně jim stále vlivem změn počasí hrozí hniloba, opadávání, ale také třeba útoky zvědavců a zvěře.

Zmrzlá voda zůstává v lisu Hrozny musí vydržet až do soustavných mrazů, sklízí se při teplotě minus sedm stupňů Celsia a nižší. A rozmrznout nesmí celou dobu – jen tak je lze lisovat takovým způsobem, aby vodě zůstala podoba ledových krystalků, které zůstanou v lisu, a z hroznů tak vytékal jen hustý mošt. I proto většina vinařů sklízí až po důkladných mrazech, a navíc obvykle v noci, kdy je teplota ještě nižší než ve dne.

"O víkendu sklízí několik vinařství," dodává Pavel Krška z Národního vinařského centra. Vinaři povinně zvou i inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kteří sklizeň ověří; brání tak pokusům udělat "jednoduché" ledové víno vytvořené s pomocí hroznů zpracovaných v mrazničce.

Letos stejně jako loni příroda vinařům pomohla, nemuseli na vhodné počasí čekat dlouho – předtím několik let po sobě sklízeli ledové víno obvykle až v období Vánoc a konce roku.

Pro ledové víno vinaři vyhrazují odolné odrůdy, jako je ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, chardonnay, sauvignon nebo veltlínské zelené, u modrých odrůd frankovka nebo andré. Chuťově jsou ledová vína plnější a také sladší, mívají méně alkoholu. Náročné výrobě odpovídají i vyšší ceny – řádově stokoruny za lahev o objemu 0,3 litru. Například podle průzkumu ruského portálu iLoveCR.ru ale patří u Rusů ledové víno mezi deset nejoblíbenějších suvenýrů z Česka.

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz