27. prosince 2011 9:38 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vinná klobása k svátkům
patří. Zkuste ji na pivu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Vinná klobása na pivě | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vinná klobása na pivě | foto: Kuchařka pro báječné tchyně, Smart Press, 2011.
Vinná klobása k vánočním svátkům prostě patří. Někteří lidé ji jedí i ke štědrovečerní večeři. Pokud jste na ni dostali chuť, zkuste si ji připravit třeba na černém pivě.

Můj dědeček z Opřetic byl skvělý řezník, jeho jitrnice, jelita, tlačenky a v neposlední řadě vinné klobásy byly nedostižné. Když dnes vidím v řeznictví vinné klobásy, občas neodolám a se vzpomínkou na dědečka je koupím. Ty jeho nikterak dochucovat a "připravovat" nepotřebovaly, byly skvělé jen tak, jednoduše opečené. Ty současné připravím na pivě.

Recept pro čtyři osoby
Budete potřebovat:
800 g vinné klobásy
1–2 cibule
2–3 stroužky česneku
100–150 ml kvalitního jemného rajčatového protlaku
150 ml černého piva
mletý pepř, sůl

Postup:
Vinnou klobásu stočíme do menších koleček, upevníme párátkem a opečeme – nejlépe bez tuku (na titanové pánvi je to ideální).

Přendáme na talíř. Na vypečeném tuku v pánvi zpěníme nadrobno nakrájené cibule (jednu nebo dvě podle chuti a velikosti) a utřené stroužky česneku. Přidáme protlak (podle chuti, jak má kdo rád) a rozředíme asi 150 ml černého piva. Přidáme trochu mletého pepře, dosolíme.

Opečené klobásky vložíme zpět do pánve, obrátíme, aby se obalily z obou stran směsí, a na asi 15–20 minut dáme do trouby, předehřáté na 200 stupňů.

Podáváme s chlebem.

TIP: Pečení domácího chleba nebo chlebových "bandurků" je v poslední době moje vášeň, která mě naplňuje radostí. K těmhle klobáskám je takový domácí chléb dokonalou přílohou.


Recept pochází z knihy Kuchařka pro báječné tchyně z nakladatelství Smart press.

Kuchařku napsala Helena Chvátalová pro ženy, které se, tak jako ona, v den svatby svého dítěte staly tchyněmi. Najdete v ní spoustu receptů na dobré moučníky či na jídla, která jsou nenáročná na suroviny i na čas – ideální ve chvíli, kdy se mladí objeví nečekaně, a i když prý nemají hlad, za chvíli jsou talíře s nabídnutým jídlem prázdné.

Helena Chvátalová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz