24. května 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Víno Čechy baví. Stále
více vyhledávají kurzy

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Víno - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Víno - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Stejně tak, jak si Češi rok od roku dopřávají více vína, roste také jejich zájem o informace o víně. U spotřebitelů se zvyšují znalosti o vinařích, vinařských regionech nebo snoubení vína s jídly.

"Zkrátka víno je trend a mít o něm alespoň minimální znalosti pomalu patří k základnímu vzdělání a společenské nutnosti," řekl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Potvrzuje to také Jana Zahradníčková z Vinných sklepů Lechovice na Znojemsku. "Domnívám se, že znalosti lidí o vínech všeobecně rostou. Lidé samotní mají velký zájem se v této oblasti dovzdělávat. Při degustacích vznášejí plodné dotazy a navíc je zřejmé, že je to velmi baví," uvedla Zahradníčková.

Kurzy jsou populární
Mnohé se dá sice zjistit samostudiem, nicméně významnou roli hrají i stále populárnější kurzy a semináře, které mohou úsilí nabýt základní vědomosti o víně významně urychlit. Posluchače školí zpravidla lektoři z brněnské Mendelovy univerzity nebo profesionální sommeliéři. Vinařské vzdělávání je často koktejlem informací a zábavy. I díky tomu se poukaz na kurzy stal velmi rychle oblíbeným dárkem.

Degustace vína - ilustrační foto

"Kurzy pro veřejnost pořádáme už deset let a poslední dva roky jsme čím dál častěji nuceni hledat v nabitém programu nové a nové termíny," uvedl Babisz. Největší zájem je podle něj tradičně o kurz Úvod do degustace vína, který ročně navštíví 200 až 300 posluchačů a je vždy krátce po vypsání nových termínů vyprodán. Díky velkému zájmu o tento kurz a zájmu absolventů o prohloubení vědomostí o moravských a českých vínech připravilo Národní vinařské centrum na druhou polovinu roku jeho pokračování.

Sommeliér musí být i showman
Podle Babisze ten, kdo prezentuje víno, musí být talentovaný na dvou frontách. Jednak jde o senzorickou složku, kde může být slabší čich, chuť či jen chuťová paměť velkým handicapem, jednak je sommeliér také showmanem - hercem, který nejen, že ví, ale musí umět také zaujmout, pobavit a navnadit na další ochutnávání.

Kurzy mají v Česku několik úrovní odbornosti od úplných laických základů až po odborné vzdělání profesionálních pracovníků v gastronomii. Každoročně nějaký z kurzů vinařského vzdělávání absolvuje až několik tisíc posluchačů.

Některé z kurzů o vínu začínají tento týden. Například Vinařský institut otevřel praktické lekce kurzu Základy sommeliérství, vína a vinařství České republiky. Ti, kteří mají zájem zvýšit úroveň svých vědomostí, mohou začít studium v Hotelu Regina v Praze. V pátek začal v Lechovicích na Znojemsku Kurz vinných vědomostí. Další odborné kurzy pořádá Svaz vinařů ČR nebo Národní vinařské centrum.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz