12. dubna 2010 10:43 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vlasta Burian miloval těstoviny,
zkuste jeho oblíbený recept

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Fettucine po česku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Fettucine po česku. | foto: Lidové noviny
Slavný český komik Vlasta Burian se narodil před 119 lety. My tohoto výročí využijeme ke vzpomínce na jeho osobního kuchaře Jaromíra Trejbala. Ten patřil před válkou a během války k nejlepším českým kuchařům.

Kuchař a gastronom Pavel Holík je jedním ze zakladatelů Společnosti Vlasty Buriana, v současnosti zastává funkci předsedy. A protože Vlasta Burian byl po právu nazýván labužníkem, je pan Holík tím nejpovolanějším, s kým bychom si chtěli o včerejším jubileu v této rubrice povídat.

"Vlasta Burian sám nevařil, ani ve filmech nikdy nevařil, jedinou roli, kde byla kuchařská scéna, měl ve filmu Byl jednou jeden král, kde s Janem Werichem házeli do té kádě všechno možné."

Burianovo nejoblíbenější jídlo. Fettucine uvařil Pavel Holík, jeden ze zakladatelů Společnosti Vlasty Buriana.

Ano, je to trošku parodie na recepty, protože všeho se dává "přiměřeně", nakonec obsah kádě vzkypí a málem zaplaví celý zámek. "V tom filmu je taky jedna hezká scéna s tlustým Frantou Černým, který nabídne Burianovi kus slané pochoutky, když všichni musí jíst jenom sladkosti. Mám tu scénu na fotce. On Burian ve filmech nikdy ani moc nejedl, jen občas, výjimečně, když to bylo důležité pro příběh. Třeba v Přednostovi stanice si udělá sendvič z půlky kachny."

Slavnou labužnickou éru však Vlasta Burian prožil v letech 1937–1945, kdy si najal dokonce osobního kuchaře, jednoho z nejlepších tehdejších českých kuchařů, mistra Jaromíra Trejbala (1905–1995).

Z hotelu Ritz k Burianovým
"Pokud vím, nevařila ani paní Burianová," říká Pavel Holík. "Měli od počátku manželství doma kuchařku, sestru paní Niny. Ale když navštívil Vlasta Burian o Vánocích roku 1937 známé německé Lippertovo lahůdkářství u Prašné brány, zastihl za pultem Trejbala, který tam právě nastoupil, protože se chtěl naučit německy." Jaromír Trejbal měl v té době už za sebou několikaletý pobyt ve Francii. V roce 1929 hledal klub francouzských kuchařů v Paříži fotbalistu útočníka. A Trejbal fotbal uměl hrát velmi dobře, tím si ostatně získal i Vlastu Buriana. Nastoupil jako elév v pařížském La Coupole Montparnasse, nakonec přešel do slavného hotelu Ritz. V Ritzu jedli lahůdky Jaromíra Trejbala například Aristoteles Onassis, Christian Dior, Pablo Picasso nebo Greta Garbo. Těsně před válkou stihl ještě práci pro belgického krále v Biarritzu, toulky cizinou ukončil v Monte Carlu.

Na začátku devadesátých let vyšla Trejbalova knížka Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana. V ní věhlasný kuchař vzpomíná: "Denně k nám chodil pro studenou večeři také Vlasta Burian se svou ženou Ninou. Jednoho dne objednal večeři pro třicet osob ve své vile v Dejvicích a ředitel podniku mne pověřil zajištěním této hostiny. Když všechno ten večer klaplo a druhý den telefonovala paní Burianová, zda bych večer mohl přijít k nim do divadla, očekával jsem nějaké volné vstupenky. Avšak Vlasta Burian mi nabídl místo svého osobního kuchaře s platem 10 000 korun měsíčně. Po čtrnáctidenním handrkování s ředitelem lahůdkářství jsem vařil u Burianů první oběd. Kuchyně byla na svou dobu skutečně skvěle vybavená. Lednice na maso, lednice na ryby, jiná na mléko, máslo a sýry, lednice na zeleninu, sklípek na víno a jiný na pivo, neboť Vlasta si sám čepoval prima sudovou plzeň. Vařit pouze pro dvě osoby byla pro mne naprostá hračka a rozkoš, připadal jsem si jako o dovolené. Oběd míval šest až sedm chodů, ale aby Vlasta netloustl, vařil jsem jen francouzskou stravu, knedlíky se nevařily celý rok."
Paní Nina Burianová prý Trejbalovi hned první den řekla: "Jestli Vlasta přibere jediné deko, strhnu vám z platu tisícovku! Ale když nepřibere, tisícovku vám přidám!"

Nejraději měl Burian italské nudle po česku, s kuřecím masem, jablky a mandlemi. Pokaždé řekl Trejbalovi: "Bylo to vynikající, Jarko, ale koprovka je koprovka!" O koprovce s knedlíkem mohl jen snít.

Oblíbený recept Vlasty Buriana

Fettucine po česku

4 porce:
500 g širokých nudlí, 8 plátků kuřecích prsíček, 2 paprikové lusky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 2 jablka, 50 g másla, pepř, sůl


* Nudle uvařte v osolené vodě. Mezitím zbavte jader paprikové lusky a nakrájejte je na kostičky. Na pánvi zpěňte na polovině másla jemně nasekanou cibulku, přidejte kostičky paprik a nahrubo nastrouhaný česnek. Opepřete a za stálého míchání opékejte, ale jakmile začne česnek zlátnout, odstavte pánev z plotny.

* Nudle sceďte, nechte odkapat a potom vložte do pánve, vmíchejte nadrobno nakrájená čerstvá rajčata a řádně promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte chvíli dojít. Na druhé pánvi opečte na zbytku másla z obou stran kuřecí prsíčka, osolte a mírně opepřete. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Opečte je na tuku, na němž se peklo maso.
* Potom na třetí pánvi na arašídovém oleji opečte plátky mandlí. Jakmile začnou růžovět, odstavte je z plotny. Servírujte tak, že na každý talíř dáte nejprve porci nudlí, potom položíte plátky masa, na ně plátky jablek a nakonec vše posypete mandlemi.


Je libo holoubátko nebo raky?
Fanoušci slavného komika nosili i během války Burianovi dárky v podobě nedostatkových potravin. Někdy čekalo na Trejbala selátko, jindy krůta, někdy štika, košík úhořů nebo raků, někdy celá uzená vepřová kýta, jindy zase husa nebo pět holoubátek či dvě perličky. Dokonce se mezi dary objevovala i žabí stehýnka nebo pytel jedlých kaštanů. Burian chodil domů na obědy, ale po představení už jedl jen studenou večeři, například telecí rosol, králičí nebo bažantí paštiku, galantinu z tetřeva, kotouče ze pstruhů, plněné raky, kuřata nebo koroptve v rosolu z madeiry, plněného candáta nebo úhoře nebo mozeček ve vinné omáčce. Ale Burian nezapomínal ani na své zaměstnance.
"Pověstné byly párkové oslavy po úspěšných premiérách," připomíná Pavel Holík. "To dostali herci a personál tři koše párků od nejlepších řezníků."

Pavel Holík, který v současné době pracuje v Kodani jako osobní kuchař jednoho dánského podnikatele, připomíná Trejbalův majstrštyk v pařížském Ritzu: jeho plněného velblouda popsal potom Bohumil Hrabal v románu Obsluhoval jsem anglického krále. Uměl prý i ocásky z aligátora, ale nejraději dělal kachnu na švestkách naložených v brandy a rozmarýnu, k níž pak podával švestkovou omáčku a bramborové noky. Já podle Trejbalových receptů vařím často i v Dánsku a mým hostům to moc chutná. Třeba vepřovou panenku na rozmarýnu se smetanovými kedlubnami, to doslova milují."

Dnes pro nás Pavel Holík uvařil nejoblíbenější pokrm Vlasty Buriana.

Vladimír Poštulka, gourmet-kritik, Lidové noviny
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.