Špatné podmínky se odrážejí na kvalitě toho, co si koupí zákazníci. Jenže zájem Čechů o kvalitní potraviny roste. A rádi si za ně ipřiplatí. Proto se čím dál více shánějí po vejcích od nosnic, které jsou chovány na podestýlce, jak vyplývá ze zjištění samotných řetězců, ale i třeba ministerstva zemědělství. Zákazníci se odvolávají na Německo, kde se klecová vejce neprodávají už téměř vůbec.
Tuzemští obchodníci žádosti spotřebitelů vyslyšeli a postupně začnou znabídky stahovat méně kvalitní vejce od nosnic zklecí. Ta by podle odhadů mohla z trhu téměř zmizet vroce 2025. Než se tak stane, zpestří se v prvním kroku nabídka a zákazník si bude moci vybrat. To je významný posun, protože v mnoha obchodech teď jiná vejce než od nosnic zklecí nejsou. Zčísel ministerstva zemědělství vyplývá, že jen deset procent vajec spadá do alternativní produkce. Navíc 60procent vajec na trhu se do Česka dováží z okolních zemí, které mají klecovou technologii. „Dovozy lacinějších vajec snižují cenu domácí produkce pod hladinu rentability,“ míní mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.
„V budoucnu chceme podíl vajec z volných chovů navyšovat,“ potvrdila LN mluvčí Globusu Pavla Hobíková. Podobně postupuje iLidl. „Důležité budou možnosti dodavatelů,“ sdělila mluvčí řetězce Zuzana Holá.
Vejce od „spokojené“ slepice totiž vyjde dráž. Podle aktuální nabídky v Tesku stojí vejce z klecového chovu 3,49 koruny, zhalového pak 4,49. Vejce zekologického zemědělství stojí dokonce 8,32 koruny. Poptávka snabídkou se proto musejí vybalancovat tak, aby se cena prudce nezvýšila.