Ořechové rohlíčky ze zakysané smetany
(cca dva plechy rohlíčků)
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g zakysané smetany
- špetka soli
- rozpuštěné máslo na potření
- moučkový cukr na ozdobu
Ořechová náplň:
- 150 g ořechů
- 90 g moučkového cukru
- 1 bílek
- rum dle chuti
V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suroviny v kompaktní těsto. To následně zabalte do igelitového sáčku a uložte na hodinu do lednice. Vychlazené těsto rozdělte na šest až sedm dílů, podle požadované velikosti rohlíčků. Troubu rozehřejte na 200 stupňů a přichystejte si plech vystlaný pečícím papírem. Na pomoučněném vále každý díl vyválejte v kulatou placku, a tu následně rozdělte na 8 dílů (trojúhelníčků). (Vůbec neřešte nepravidelné konce, ty smotáte do rohlíčku a nikdo je neuvidí.
Připravte si ořechovou náplň: Ořechy nasekejte na jemno pomocí sekáčku, přidejte cukr, bílek a rum a smíchejte dohromady v směs. Těsto na rohlíčky je chuťově neutrální, takže náplň oslaďte podle svých preferencí. Připravenou náplň vrstvěte na širší konec každého trojúhelníku, rohy z širšího konce přehněte přes sebe a rolujte rohlíček. Trochu vytvarujte a položte na pečící papír „svárem“ dolů.
Pečte na 200 stupňů asi 20 minut, až jsou rohlíčky růžové. Víc vám napoví vůně, která se začne linout z trouby. Hotové rohlíčky potřete rozpuštěným máslem a hojně posypejte mletým cukrem.
Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy.