4. srpna 2017 6:11 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vyzkoušeli jsme za vás Optigrill: Optimální teplota i automatická příprava steaků

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
OptiGrill XL | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy OptiGrill XL | foto: Michaela Doušová

Vyzkoušeli jsme pro vás Optigrill od Tefalu nabízející funkci optického měření tloušťky grilovaného masa. Slibuje automatickou přípravu steaků, kterou bez problémů zvládne každý. Sám se postará o nastavení potřebné teploty a pohlídá si také délku úpravy masa. A jaká je naše zkušenost s tímto kontaktním elektrickým grilem?

Optigrill nás zaujal už v krabici, která působí luxusním dojmem. Také jeho design je neotřelý a na zahradě gril vypadá zajímavě. Líbí se nám funkce šesti přednastavených programů, ze kterých si můžete vybrat. Záleží jen na tom, co chcete grilovat. V nabídce jsou hamburgery, červené maso, drůbež, klobásy, ryby a sendviče.

ADVERTORIAL

Bohužel chybí program na zeleninu a chvíli trvalo, než se nám podařilo gril přepnout na manuální ovládání. S tím nám pomohl přiložený detailní návod, který doporučuji prostudovat.

Program na automatické grilování zeleniny sice chybí, ale místo toho můžete manuálně nastavit čtyři různé teploty, které jsou pro zeleninu vhodné. Například brambory je třeba grilovat delší dobu při nižší teplotě a naopak rajčata při maximální teplotě kratší dobu. V obou případech by nesprávné použití času a teploty mělo zásadní vliv na výsledek grilování.

Program na automatické grilování zeleniny sice chybí, ale místo toho můžete manuálně nastavit čtyři různé teploty, které jsou na grilování zeleniny vhodné.

Ke grilu jsme dostali také knihu se zajímavými recepty. Ty můžete vyzkoušet, když vám zrovna dojde inspirace, nebo když chcete vyzkoušet něco nového.

Začátek grilování Optigrill ohlásí zapípáním v momentě, kdy je rozpálený na správnou teplotu. Moc dlouho čekat nemusíte, doba vyhřívání grilu je poměrně krátká. Orientovat se můžete podle světelného ukazatele, který najdete vedle programových tlačítek.

Uprostřed se nacházejí informace o provozu a připravenosti grilu. Okolo jsou barevné škály, které určují stav pokrmu připravovaného uvnitř. Můžete si zvolit ze tří stupňů propečení: rare (tedy krvavý steak), medium a well done.

Barevný indikátor se podle stupně propečení masa mění ze žluté přes oranžovou po červenou, která označuje maximální propečení steaku. Po dosažení každého stupně propečení gril zapípá, takže ho nemusíte neustále sledovat. Také není potřeba zvedat každou chvíli víko a maso kontrolovat.

Zeleninu se nám nakonec ugrilovat podařilo a výsledek byl velmi chutný. Spokojená jsem také s rychlostí, se kterou Optigrill připravil maso. Rozhodla jsem se pro hovězí steak na stupeň medium. Po vytažení z grilu mělo maso temně hnědý povrch, uvnitř si ale zachovalo narůžovělou barvu. Steaky gril zvládá na jedničku.

Automatické grilování steaků

Grilovací povrch je nepřilnavý, při grilování se na něj nic nepřichytilo. Praktická je také odkapávací miska, která zachytí přebytečný olej nebo šťávu z masa. Po vychladnutí grilovacích plátů, které netrvá příliš dlouho, je můžete vyjmout a umýt v myčce na nádobí, což výrazně zjednodušuje a zrychluje celý proces údržby.

V porovnání s klasickými grily na uhlí je Optigrill rozhodně rychlejší. Jídlo na něm ugrilujete zdravěji, navíc je podle našeho úsudku chutnější. Ocenili jsme ho jako skvělého pomocníka pro čisté, rychlé a kvalitní grilování.

Lidovky.cz