Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Z jablek či červené řepy. Jak na domácí víno?

Jídlo

  6:05
Jen cukr a syrové suroviny. Takto se vína dělala po celá staletí, někdy se použil ještě starý dobrý trik spočívající v topince potřené droždím, zbytek se přenechal času. Dnes můžete si můžete vypomoci moderními metodami. Jak na to?

Jablečné víno foto: Shutterstock

Vína dělaná doma nebyla brána pouze jako nápoj přinášející požitek, ale i jako cenný léčivý a posilující prostředek. Dříve bylo běžné, že lidí dělali různé nápoje doma, k čemuž využívaly ovoce, zeleninu, květy a bobulové plody.

Víno z červené řepy

Na přípravu 1,5 litru budete potřebovat:

  • 1,5 mladé červené řepy
  • 2 l vody
  • 5 g sušeného květu chmelu
  • 300 g cukru demerara
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 tlustý plátek chleba

Připravte si také jednu dvou litrovou zavařovací sklenici nebo demižon se zátkou - sterilizované a dvě sterilizované 750 ml skleněné lahve se zátkami.

Červená řepa

Řepu opereme, vydrhneme kartáčkem, abychom odstranili všechnu zeleninu, a řádně opláchneme. Bulvy dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme majoránku a přivedeme k bodu varu. Snížíme žár a mírně vaříme 30 minut. Přidáme chmel a povaříme ještě 10 minut.

Po odstavení z plotny necháme dvě hodiny odpočívat. Pak přecedíme vývar do mísy. Řepu oloupeme a zužitkujeme například na chutný salát. Do vývaru přidáme cukr, kterému mícháním pomůžeme, aby se rozpustil. Směs necháme zchladnout do vlažna.

Plátek chleba nasucho opečeme, za horka potřeme droždím a položíme na hladinu ještě teplé tekutiny. Mísu přikryjeme čistou utěrkou, jejíž cípy zatížíme kolíčky na prádlo, a necháme obsah 36 hodin odpočívat. Vyjmeme topinku a přecedíme tekutinu do zavařovací sklenice, kterou necháme 14 dní v chladné místnosti.

Pomocí gumové hadičky jako násosky přečerpáme zčásti čirou tekutinu do čistého demižonu a pečlivě dbáme, aby kalná usazenina zůstala u dna. Jestliže stočená tekutina nenaplnila demižon až po hrdlo, doplníme obsah zbylým moštem. Pokud už žádný nemáme, použijeme vychladlou převařenou vodu. Demižon pevně zazátkujeme a uskladníme do chladného sklepa. Tam necháme víno zrát 6 až 12 měsíců.

Vytáhneme zátku a stočíme čirou tekutinu do lahví. Láhve pevně zazátkujeme a skladujeme položené na bok nejméně 6 měsíců. Čím déle víno vyzrává, tím lepší má chuť.

Jablečné víno

Na přípravu 4,5 litru budete potřebovat:

  • 3 kg jablek
  • 5 l vody
  • 1,5 kg krystalového cukru
  • tence okrájenou kůru z jednoho citronu
  • 150 g hrozinek nakrájených nadrobno

Připravte si také keramický hrnec nebo velkou hlubokou mísu, pasírovač nebo mlýnek na maso, jeden 4,5 litrový sterilizovaný skleněný demižon a šest sterilizovaných 750 ml skleněných lahvích se zátkami.

Sklizeň jablek (ilustrační foto).

Jablka rozemeleme nebo nakrájíme nadrobno, déme do vybrané nádoby a zalijeme 2,5 litru vroucuí vody. Nádobu přikryjeme čistou utěrkou a necháme směs 10 dnů kvasit. Dvakrát denně promícháme.

Celý obsah nalijeme do hustého síta posazeného nad čistou mísu. Přecezenou tekutinu přelijeme do demižonu. Dužinu zachycenou v sítu vyklopíme zpátky do původní nádoby. Do varného hrnce dáme 2,5 litru vody a cukr. Postavíme na střední žár a mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přidáme citronovou kůru, zvýšíme žár a přivedeme tekutinu k varu. Vaříme 30 minut a podle potřeby přidáváme vodu, abychom ve finále měli stejný objem jako na začátku. Sirupem zalijeme dužinu, kterou pak dřevěnou měchačkou rozmělníme na kaši.

Směs přelijeme do hustého síta posazeného nad čistou mísou a necháme okapat. Když přecezená tekutina trochu zchladne, přilijeme ji ke šťávě čekající v demižonu. Nyní přidáme do základu hrozinky. Jestliže víno odmítá kvasit přirozenou cestou, přidáme kvasinky a vyčkáme ještě nekolik hodin.

Demižon dáme na 14 dní do chladné místnosti. Pomocí gumové hadičky jako násosky přečerpáme zčásti čirou tekutinu do čistého demižonu a pečlivě dbáme, aby kalná usazenina zůstala u dna. Jestliže stočená tekutina nenaplnila demižon až po hrdlo, doplníme obsah zbylým moštem. Pokud už žádný nemáme, použijeme vychladlou převařenou vodu. Demižon pevně zazátkujeme a uskladníme do chladného sklepa. Tam necháme víno zrát 6 až 12 měsíců.

Do koláčů, k masu i na gril. Jablka na tisíc způsobů

Vytáhneme zátku a stočíme čirou tekutinu do lahví. Láhve pevně zazátkujeme a skladujeme položené na bok nejméně 6 měsíců. Čím déle víno vyzrává, tím lepší má chuť.

Pomocí gumové hadičky jako násosky přečerpáme zčásti čirou tekutinu do čistého demižonu a pečlivě dbáme, aby kalná usazenina zůstala u dna. Jestliže stočená tekutina nenaplnila demižon až po hrdlo, doplníme obsah zbylým moštem. Pokud už žádný nemáme, použijeme vychladlou převařenou vodu. Demižon pevně zazátkujeme a uskladníme do chladného sklepa. Tam necháme víno zrát 6 až 12 měsíců.

Vytáhneme zátku a stočíme čirou tekutinu do lahví. Láhve pevně zazátkujeme a skladujeme položené na bok nejméně 6 měsíců. Čím déle víno vyzrává, tím lepší má chuť.

Jablečné víno

Pomocí gumové hadičky jako násosky přečerpáme zčásti čirou tekutinu do čistého demižonu a pečlivě dbáme, aby kalná usazenina zůstala u dna. Jestliže stočená tekutina nenaplnila demižon až po hrdlo, doplníme obsah zbylým moštem. Pokud už žádný nemáme, použijeme vychladlou převařenou vodu. Demižon pevně zazátkujeme a uskladníme do chladného sklepa. Tam necháme víno zrát 6 až 12 měsíců.

Vytáhneme zátku a stočíme čirou tekutinu do lahví. Láhve pevně zazátkujeme a skladujeme položené na bok nejméně 6 měsíců. Čím déle víno vyzrává, tím lepší má chuť.

Bílé blumové víno

Na přípravu 4,5 litru budete potřebovat:

  • 1,75 kg žlutých blum
  • 4 l vody
  • 1 lžička koncetrátu pektolických enzymů
  • 1,5 kg krystalového cukru
  • 1 sáček vinných kvasinek

Připravte si také keramický hrnec nebo velkou hlubokou mísu, pasírovač nebo mlýnek na maso, jeden 4,5 litrový sterilizovaný skleněný demižon a šest sterilizovaných 750 ml skleněných lahvích se zátkami.

Blumy rozkrájíme na půlky, avšak vypeckovat nepotřebují. Všechny dáme do keramického hrnce, rozmačkáme štouchadlem na brambory nebo koncem kuchyňského válečku a zalijeme litrem vrocuí vody. Hrnec přikryjeme čistou utěrkou a necháme ovocný základ přeležet 24 hodin. Občas dužinu opakovaně rozmělníme. Pak přidáme 3 l studené vody a koncentrát pektolytických enzymů a necháme směs 48 hodin kvasit.

Žluté blumy

Následně přecedíme tekutinu do velkého kastrolu a přivedeme k varu, kterým ji necháme jen přejít. Potom ji nalijeme do kvasné nádoby, doplníme cukrem a mícháním pomůžeme, aby se řádně rozpustil. Vyčkáme až směs zchladne do vlažna, přidáme kvasinky a vše znovu promícháme. Nádobu přiklopíme víkem, do jehož otvoru jsme vsadili zátku s bublačkou.

Když kvašení ustane, což může trvat 2 až 6 týdnů, přelijeme zárodek vína do demižonu, který uzavřeme zátkou s bublačkou. Jakmile se víno úplně vyčistí, přečerpáme ho do druhého demižonu, který uzavřeme celistvou zátkou. Po roce zrání stočíme víno do lahví.

Recepty pochází z knihy Domácí nápoje s alkoholem i bez něj Lindy Wildsmithové, které vydalo nakladatelství Ikar.

Autor: