12. ledna 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Za špičkovým jídlem vlakem.
A do nóbl restaurací

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Terasa U Zlaté Studně: terina kachních jater Foie Gras s konfinovanými fíky, koňakovým želé a uzeným i kachními prsy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Terasa U Zlaté Studně: terina kachních jater Foie Gras s konfinovanými fíky, koňakovým želé a uzeným i kachními prsy. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Skvělá jídla ze špičkových restaurací vypiplaná mistrem šéfkuchařem z čerstvých lokálních surovin a za ceny, které nezruinují váš rozpočet. Třetí ročník Grand Restaurant Festivalu opět láká hosty do restaurací, které jindy jen míjejí . Letos také nabídne nejedno překvapení - třeba gastronomický výlet 'Mňam vlakem' do Olomouce nebo svíčkovou, která pomůže dobré věci.

Jídlo je požitek a stále více lidí si uvědomuje, že šetřit se na něm nemá. Grand restaurant festival se snaží přiblížit špičkovou gastronomii i lidem, kteří by si za běžných okolností nemohli návštěvu luxusní restaurace dovolit.

"V nabídce jsou i velmi drahé a někdy trochu 'nóbl' restauranty, ale též podniky kulinářsky výjimečné. Tyto podniky nabídnou své speciality za festivalové ceny," říká zakladatel a pořadatel festivalu Pavel Maurer. Podle něj je zájem o festival veliký a to ze všech koutů republiky. "Zájem je větší, než jsme schopni naplnit. Kvalitní gastronomie již není výsadou pouze hlavního města Prahy a to jsem moc rád," dodává.

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant.

Lákadlem jsou speciality kraje

Gastronomická přehlídka startuje 15. ledna a potrvá celý měsíc, tedy do 15 února. Návštěvníci budou moci poznat 63 restaurací ve 12 krajích České republiky, nezúčastní se pouze Ústecký kraj a Královéhradecký kraj. "Vybíráme ty nejlepší restaurace v daném regionu. Letos s důrazem na lokální suroviny a speciality kraje," vysvětluje Maurer.Takovou je například Bystročické zelí z Olomouckého kraje. Salát z něj naservíruje ke kachním prsíčkům například Trinity hotel v Olomouci.

Kromě regionální či tradiční speciality připraví šéfkuchaři nejlepší jídlo od maminky a mistrovský kousek šéfkuchaři. Ceny se oproti minulému roku nezměnily, za menu zaplatí hosté od 200 do 600 korun, to nejdražší je tříchodové s nápoji. Těšit se můžou například na dušeného daňka na červeném víně, pečeného úhoře s raviolami z červené řepy či glazírovaný hovězí pupek.

Festivalovou ochutnávku již tradičně zakoupí na webu www.grandrestaurantfestival.cz. "Návštěvníci si vyberou co budou jíst, kdy, kde a za kolik. I pro restaurace je tento rezervační systém výhodou, vědí přesně kolik toho uvařit a nemrhají surovinami," říká Maurer.

Autobusem do Plzně, vlakem do Olomouce

Také letos se můžou milovníci dobrého jídla těšit na novinky. Minulý rok byl obrovský zájem o zážitkovou výpravu takzvaný 'Mňam Bus'. Ten bude jezdit i letos a kromě tras po Praze zamíří i do Plzně, kde si návštěvníci k ochutnávkám v restauracích prohlédnou i pivovar. 

Novinkou letošního Grand Restaurant Festivalu je 'Mňam Vlak'.

Za gastronomií se ale pojede i po železnici. Novinka nazvaná 'Mňam  Vlak' zahájí festival. "V neděli vyjede pendolino směr Olomouc. Hosté budou samozřejmě sedět v jídelním voze a po cestě budou ochutnávat speciality od šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. V Olomouci pak navštívíme tři vybrané restaurace, kde bude degustace pokračovat," vysvětlují organizátoři. I přes poměrně vysokou cenu (3 290 korun), byla tato novinka vyprodána během 14 dnů.

Partnerem celé akce je agentura CzechTourism, která se prostřednictvím projektu Ochutnejte Českou republiku snaží propagovat zajímavé turistické destinace. Důraz klade na regionální kuchyni.

Svíčková pro správnou věc

Nejlepší restaurace roku, kterou podle ročenky Grand Restaurant 2012 vyhrála Terasa U Zlaté Studně, bude 29. ledna podávat speciální svíčkovou. Samozřejmě tu nejlepší, kterou umí šéfkuchař Pavel Sapík uvařit. Výjimečná je i něčím jiným. Pokud si kulinářskou specialitu objednáte, pomůžete nespravedlivě vězněným lidem po celém světě.

Akci s názvem Svíčková s Amnesty pořádá organizace Amnesty International. Výtěžek z každé porce půjde na pomoc nespravedlivě vězněným lidem z Číny, Sýrie a Íránu. Volba tohoto jídla není náhodná: "Hledali jsme klasický český symbol, který by korespondoval s naším symbolem - svíčkou a přišli jsme na svíčkovou," vysvětlil Mark Martin, ředitel české pobočky, která v roce 2011 oslavila 20 let působení v České republice. "Lidská práva mohou podpořit také milovníci dobrého jídla a ukázat tak, že i láska ke spravedlnosti může procházet žaludkem," dodal Marin. Akce je zároveň slavnostním zakončením kampaně 3 minuty stačí za svobodu pro nespravedlivě vězněné.

Na webových stránkách www.3minutystaci.cz nebo www.amnesty.cz můžete podepsat petici a dozvědět se o akci víc.

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.