25. února 2014 10:30 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Zákaz kouření v hospodě jako omezování
svobody? 'Nehorázný argument'

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 220Diskuse
Cigarety (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cigarety (ilustrační foto) | foto: ČTK
PRAHA Směšný a nehorázný zároveň. Tak poslanec Úsvitu Jiří Štětina hodnotí častý argument, že by zákaz kouření v restauracích a barech omezil osobní svobodu kuřáků. "Lze to otočit! Proč musí nekuřák snášet bezohlednost kuřáků?" oponuje Štětina. Jak odpovídali v anketě serveru Lidovky.cz další poslanci? Čtěte druhou část názorů, které se sešly.

Pavel Čihák (ANO, nekuřák)

"Kuřáctví ve vnitřních prostorách beru jako sobecké vyjádření určité skupiny lidí, kteří svou závislostí ničí zdraví jiných a omezují vstup do těchto společných prostor dětem, mládeži, a dalším skupinám lidí. Že jde takový zákon proti svobodě podnikání? S tímto argumentem nesouhlasím, ba naopak se zvýší navštěvovanost těchto společných prostorů."

Milada Halíková (KSČM, nekuřačka)

"Jsem pro zákaz kouření v provozovnách, ve kterých se podává jídlo.
V pivnicích a barech bych osobně (i jako nekuřačka) možnost kouření ponechala."

Jiří Štětina (Úsvit, nekuřák)

Poslanec Úsvitu Jiří Štětina

"Jsem zásadně pro zákon proti kouření. Důvod? Velmi prostý: škodí zdraví a to zejména "pasivním kuřákům" a méně významně - zápach oděvu a všeho kolem co souvisí s expozicí kouřem. Argument, že zákazem kouření se jedná o omezování osobní svobody, považuji za směšný a nehorázný zároveň. Lze to otočit! Proč musí nekuřák snášet bezohlednost kuřáků?"

Jiří Koskuba (ČSSD, kuřák)

"Je svobodným rozhodnutím majitele, zda jeho zařízení bude či nebude kuřácké. Zvláště investoval-li již finance do oddělení prostor, klimatizace atd. Stejně tak je svobodným rozhodnutím zákazníka, které zařízení navštíví. Jako lékař v žádném případě nehodlám kouření obhajovat. Jde nesporně o závislost. Dealerem nejen této drogy je však sám stát. Dokonce několikrát ji zdaňuje a daň stále a stále navyšuje. Pod trapnou rouškou boje proti kouření. Avšak ani korunu z toho nedává do zdravotnictví. Je to tedy více než pokrytecké. Je mi líto."

Odpovědělo celkem 135 poslanců. Jak anketa dopadla?

Josef Novotný (ČSSD)

"Ano, zcela jednoznačně. V první řadě jde o ochranu zdraví nekuřáků, kteří sdílejí společný prostor s kuřáky, dále i o omezení kouření. Zkušenosti z jiných zemí, kde tzv. protikuřácké zákony už nějakou dobu platí, ukazují, že se podnikatelé v pohostinství dokázali s těmito opatřeními sžít a nadále svou činnost rozvíjet."

Jaroslav Faltýnek (ANO, kuřák)

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

"Ano, hlasoval. I když jsem kuřák, respektuji nekuřáky a jdu si zakouřit ven. Nevadí mně to."

Roman Kubíček (ANO)

"Rozhodnutí o zřízení kuřáckých a nekuřackých prostor bych nechal na rozhodnutí majitelů barů a restaurací. Jen na okraj, byl jsem v Londýně, kde jsem byl překvapen postávajícími hloučky kuřáků před jednotlivými bary a restauracemi a dále existencí speciálních soukromých kuřáckých klubů - nejsem si jist tím, co bylo protikuřáckým zákonem v Anglii vyřešeno."

Čtěte další názory poslanců:

Robin Böhnisch (ČSSD, nekuřák)

"Neumím na to nějak jednoznačně odpovědět. Už dnes se v řadě dobrých restaurací nekouří i bez zákonné povinnosti. Vedle toho jsou zařízení, která by bez možnosti návštěvníků kouřit ztratila smysl."

Gabriela Hubáčková (KSČM, nekuřačka)
"Ano. Nevidím důvod, proč bychom se neměli inspirovat situací v zahraničí. Mimo jiné i na Slovensku. V poměru kuřák - nekuřák se stále přizpůsobujeme kuřákům. Negativní vliv pasivního kouření na zdraví člověka je neoddiskutovatelný. Už jednou tu byla snaha vyjít vstříc kuřákům a povolit restauračním zařízením stavebně oddělené prostory. Bohužel tento systém nefunguje tak, jak má."

Věra Kovářová (TOP 09)

"Ne. Hlavním důvodem je svoboda podnikání, navíc se obávám, že v malých obcích by takové opatření pro některé provozovny mohlo být zcela likvidační."

Anketa

Měl by v Česku platit zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací a barů?

Ano, už aby to bylo. 4955
Ne, současná situace mi vyhovuje. 1088
Chci zákaz kouření pouze v restauracích. 115

Miroslav Opálka (KSČM, nekuřák)

"Ano, ale konstatuji, že na vesnicích, kde je jen jedna hospoda s pravidelnými hráči karet, to je problém. K argumentu o svobodě podnikání v oblasti pohostinství - Stát reguluje z důvodů zdraví a ochrany života řadu činností."

Jiří Dolejš (KSČM, nekuřák)

"Úplný zákaz mám za přehnaný, proč nedat lidem svobodu volby - nekuřácké a kuřácké "hospody"?" Osobně mi vadí, jen když mi někdo kouří do oběda, život ale netrávím po hospodách, tak si klidně povídám u piva s kuřákem."

Václav Horáček (TOP 09, nekuřák)

"Jsem známý nekuřák a proto bych tento návrh podpořil. Dlouho jsem slyšel také na argumenty majitelů restaurací a barů ohledně ekonomiky jejich podnikání, nicméně v mnoha státech v zahraničí již tento zákon platí a ukazuje se, že nedošlo k úbytku klientů a velkým krachů těchto podniků. Lidé se naučili kouřit například venku apod. Uvědomuji si, že se jedná o jistou formu omezení, vzhledem k tomu, že jde ale vstříc široké veřejnosti a jejímu zdraví, se domnívám, že je takový krok přijatelný. Nekuřáci by neměli být obtěžování kuřáky, pasivní kouření je stejně nebezpečné, jako to aktivní a nelze zcela oddělit kuřáky od nekuřáků. Navíc bychom jako společnost obecně měli dát najevo, že kouření je špatné a že jej netolerujeme. Toto může být jeden ze signálů."

Soňa Marková (KSČM, nekuřačka)

Soňa Marková

"Jako člověk, který se dlouhodobě věnuje otázce zdravotnictví a péči o veřejné zdraví, preferuji hledisko ochrany zdraví jako nejvyšší hodnotu. Na následky nemoci z kouření prokazatelně umírají lidé a dochází k trvalému poškození zdraví jak kuřáků aktivních, tak pasivních. Díky tolerantnímu přístupu a upřednostňování tzv. ekonomického přínosu z tabákových daní  dochází k nežádoucím vlivům především na děti a mládež. I hospodářský přínos je poněkud zkreslený, protože 46 miliard Kč ročně z daní je "umenšen" více než 30 miliardovou ztrátou (viz studie 1. lékařské fakulty UK) v podobě výdajů za léčbu nemocí způsobených kouřením, invaliditou či úmrtím kuřáků."

Jiří Mihola (KDU-ČSL, nekuřák)

"Osobně mně stačí, pokud je v restauraci nekuřácký prostor, stavebně oddělený. Hlasoval bych pro takovou podobu zákona, která by to zohlednila. Pokud jsou stavebně oddělené prostory, tak nekuřáci nejsou obtěžovaní kouřením. Chápu, že v určitém druhu barů etc., je možnost kouření hosty vyžadována. A hlavně v "protikuřáckém zákonu" bych chtěl hlavně úplně omezit propagaci tabákových výrobků. Mladí lidé nesmí být skrz média a reklamu učeni, že kouření je "cool", Musí být učeni, že kouření zabíjí. Není to jen o kouření v restauracích.

Vít Kaňkovský (KDU-ČSL, nekuřák)

"Jsem pro přijetí zákona, který by výrazným způsobem zlepšil ochranu občanů před negativními účinky tabákového kouře, ale nemyslím, že je cestou zcela zakázat kouření v prostorách restaurací a barů. Preferuji zákon, který významně omezí kouření v těchto zařízeních a zaváže provozovatele restaurací a barů, aby důsledně oddělili prostory pro kuřáky a nekuřáky. V těch zařízeních, kde oddělení kuřácké a nekuřácké části provozovny není možné, je pak nutné požadovat úplný zákaz kouření. Součástí zákona by měly být jasně stanovená sankční opatření."

Augustin Karel Andrle Sylor (Úsvit, nekuřák)

Augustin Karel Andrle Sylor

"Jsem odnaučený kuřák a proto mám pro kuřáky pochopení. Na tuto věc mám nejednoznačný názor. Ve většině restaurací již dnes existují oddělené prostory a i v kuřáckých prostorách se v době oběda nekouří. Nekuřáci proto již dnes mají možnost trávit čas v nekuřáckých místnostech. Proto bych plošný zákaz kouření nepodpořil. Pokud by došlo k plošnému zákazu kouření v restauracích, nemyslím si, že by došlo k omezení svobody podnikání. Živnost pohostinství přeci není postavena na tom, že hosté kouří. A pokud má hostinský obavu, že přijde o štamgasty - kuřáky, může založit nové podnikání. Najde si otevřený dvůr, kde si za mírný poplatek budou moct lidé postižení kouřením zakouřit."

Jan Birke (ČSSD, kuřák)

"Spíše ano, ale nejsem ještě rozhodnutý. Důvodem je pasivní kouření a ohrožení zdraví nekuřáků. Moje svoboda kouřit by neměla ohrožovat svobodu druhých nekouřit. Na druhou stranu si myslím, že by zde měla být určitá možnost existence soukromých klubů či podniků, kde by bylo možné kouřit libovolně – to by mělo být předmětem širší debaty. Cílem by ale mělo být, že standardem jsou nekuřácké restaurace a kluby, nikoli opak. Pokud budou mít všichni provozovatelé stejné podmínky, nedomnívám se, že bychom ohrožovali svobodu podnikání. Touto logikou je stejným ohrožením svobody podnikání zákaz podávání alkoholu mladším 18 let. Společnost se ale přiklonila k tomu, že by si mladí lidé neměli kupovat alkohol před dovršením dospělosti. Nyní debatujme o tom, zda chceme podobně ochránit i nekuřáky. Navíc se opakovaně prokázalo, že v zemích s podobným zákazem k poklesu tržeb nedošlo, tabákové firmy nemusely zavírat svoje továrny, atd."

Zdeněk Bezecký (TOP 09)

"Pokud bych takový návrh zákona považoval za celkově kvalitní, zcela jistě bych pro něj hlasoval. Trend omezovat kouření ve veřejných prostorách je patrný v celé EU a jsem přesvědčen, že vede k celkovému zvyšování kultury společnosti. Je samozřejmé, že odpovědnost za vlastní zdraví by měla vycházet především z individuálního nastavení každého jedince. Na druhé straně stojí argument, že chráněni by měli být ti, kteří své okolí ničím neobtěžují, tedy nekuřáci. A to se bohužel při návštěvě mnoha českých restaurací neděje i přesto, že mají kuřácké a nekuřácké oddíly."

Markéta Adamová (TOP 09, nekuřačka)

"V této oblasti pokulháváme za zbytkem EU, kde norma platí a nezaznamenala jsem, že by byla neúspěšná. "Poptávka" po tomto zákoně je vysoká i mezi občany. Navíc je třeba brát ohled i na zaměstnance v pohostinství, kterým takové opatření pomůže zlepšit pracovní podmínky.
Regulace podnikání v oblasti pohostinství jsou zcela běžné i v mnoha jiných oblastech, které mají za cíl chránit veřejné zdraví, takže nelze říci, že by se jednalo o zcela výjimečné regulování soukromého podnikání v této oblasti. Pokles zákazníků se v zemích, které omezení zavedly, neprojevil, proto bych se jej neobávala ani v ČR."

Josef Šenfeld (KSČM, nekuřák)

"Kdo si poškozuje své zdraví, ještě nemusí poškozovat zdraví ostatních.
Je nutné si stanovit priority, prioritou z nejvyšších je takové chování ve společnosti, kterým je nepoškozování zdraví lidí. Až daleko za ní je svoboda podnikání. Také se používá pro mne nepřijatelný argument diskriminace kuřáků."

Anna Putnová (TOP 09, nekuřačka)

Anna Putnová

"Vnitřně nejsem přesvědčená, že zákaz kouření je správné řešení. Avšak zdraví a především příklady pro mladé a děti jsou pro mne významnou hodnotou. V tuto chvíli proto ještě nejsem rozhodnutá, jaké rozhodnutí budu při případném projednávání návrhu podporovat. Primární cílem státu by nemělo být dělat rozhodnutí za jeho občany, ale umožnit jim, aby se mohli informovaně rozhodnout sami a jejich rozhodnutí respektovat. Pokud se nerozhodneme kriminalizovat tabák stejně jako jiné drogy - a ať už z jakýchkoli důvodů - a ponecháme jej legálně ke spotřebě, svobodu rozhodování každého člověka považuji za hodnotu, kterou je třeba chránit. Česká republika je bohužel velmi tolerantní k drogám. Obzvláště mi vadí - a trvale na to upozorňuji - společenská tolerance alkoholu."

Nina Nováková (TOP 09, nekuřačka)

"Ano, hlasovala. Přichází pro mě v úvahu možnost kouření v oddělených prostorách nočních barů. Patřila jsem k velmi tolerantním nekuřákům do té doby, než jsem viděla rentgenové snímky pasivních kuřáků a než jsem se začala podrobněji zajímat o to, co vlastně kouření, kromě zapáchajících vlasů a šatů, způsobuje. Mám bohužel zkušenost i s tím, jak rychle se stanou závislými na kouření děti. Naopak mám velmi ráda, když chodí jednou za čas do restaurace celé rodiny, protože to kultivuje vzájemné vztahy. Nechci, aby rodiče museli pracně hledat nekuřácký podnik. Kuřáci zkrátka vždycky omezují a poškozují nekuřáky."

ČTĚTE TAKÉ:

René Číp (KSČM)

"Jako astmatikovi mi kuřácké prostředí samozřejmě nevyhovuje. Ale většina restaurací dnes již má také oddělené nekuřácké sekce, takže to nevidím jako zásadní problém ČR."

Jana Hnyková (Úsvit, nekuřačka)

"Pokud bude takto nastavená otázka, tak budu hlasovat pro, jinak je pro mě dostačující, pokud jsou řádně odděleny místnosti pro kuřáky a nekuřáky ve vnitřních prostorách restaurací a barů a je možnost výběru." 

spaŠárka Pálková
  • 220Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz